Bali spreekt tot de verbeelding bij velen onder ons. Het is een van de 15 000 eilanden die Indonesië rijk is. Terwijl Indonesië voor 85% moslim is, speelt op Bali het hindoeïsme de grootste rol. In de 16de eeuw heeft Nederland het land gekoloniseerd en dat merk je aan een aantal Nederlandse woorden die nu nog vaak gebruikt worden.
Via NRV reizen hebben wij een privé tour geboekt en gecombineerd met een paar dagen strand in Benoa. We zijn er in totaal 2 weken geweest en hebben overnacht op 5 verschillende plaatsen: Sanur, Ubud, Candidasa, Lovina en Benoa.
Goden, demonen en maskers Bali is echt wel een plek waar traditie leeft! Balinezen zijn erg religieus, ze leven met goden en demonen. Op het eiland zijn er tal van tempels waar regelmatig ceremonieën plaatsvinden. Bali viert meer dan 200 religieuze feesten per jaar. Mensen leggen overal offers neer ter bescherming tegen de demonen (een vrucht, wierookstokjes, rijstkorrels,...). De vormgeving van een huis of gebouw is altijd volgens het principe van de heilige ruimte, waarbij men rekening houdt met de 4 kosmische richtingen. Omdat een tempel een verblijfsplaats is voor de goden zijn deze regels voor de indeling nog strikter. Het eiland staat ook bekend om de kleurige maskers die in eerste instantie gebruikt worden om boze geesten te weren.
Sanur, een gezellige badplaats Na aankomst op de luchthaven in Denpasar zijn we doorgereden naar Sanur voor 1 nacht. Dit is een fijne badplaats met leuke marktjes, restaurantjes en een leuk sfeertje. Spijtig dat we niet wat langer de tijd hadden om de badplaats te verkennen, Het is een leuke plek om een paar dagen te blijven. Balinese tempels De volgende dag hebben we al dadelijk 2 prachtige tempels bezocht in het zuiden van het eiland. De tempels in Bali zijn echt adembenemend. Vaak is het de ligging die deze zo speciaal maakt: in de zee, omringd door lotusvijvers, midden in de jungle, of gehuld in de mist. Ze zijn niet versierd met goud, zoals in Thailand, maar hebben wel iets mystiek.
Pura Taman Ayunm: een mooi tempelcomplex omringd door lotusvijvers. Deze werd gebouwd in de 18de eeuw als gebedshuis voor de koninklijke familie.
Pura Tanah Lot: dit gebedshuis is gebouwd op een schilderachtige locatie net voor de kust. Deze is echt wel een van de toeristische trekpleisters.
We reden diezelfde dag door naar het apenwoud in Mengwi: Hier leven ongeveer 700 apen. Voor je eigen veiligheid mag je de apen niet strelen of voederen. Het zijn nog steeds wilde dieren, dus als je zonnebril niet goed vast hangt zijn ze ermee weg. Achteraf gezien vind ik deze uitstap niet echt de moeite waard.
Ubud, het leukste stadje Onze volgende stop was Ubud, waar we 3 nachten verbleven in het Sahadewa resort, een mooi hotel in Balinese stijl, midden in het centrum. Ubud is de culturele stad van het eiland en is bekend omwille van de schilderkunst. De stad is druk, maar charmant. Je vindt hier heel wat kunstgaleries, cafés, leuke restaurants en souvenirwinkels. Door de schitterende locatie kan je net buiten het centrum wandelingen maken in een groene omgeving, tussen de rijstvelden. Wij vinden Ubud absoluut het leukste stadje van Bali! Je kan hier gerust een paar dagen rondslenteren zonder je te vervelen.
Vanuit Ubud hebben we een paar mooie uitstapjes gedaan:
In Batubulan hebben we een dansvoorstelling bijgewoond van de Barong dansers. Deze dans symboliseert de strijd tussen goede en kwade geesten. Barong staat voor beschermgeest. Het is een vrij dramatische dans met een verhaal. Toen de voorstelling begon hadden we beiden het gevoel dat we er niet veel van begrepen, maar we hebben vooral naar de dans en de mooie kostuums gekeken.
Verder hebben we nog een uitstap gedaan naar Tampak Siring, de heilige bronnen. Volgens de legende word je 10 jaar jonger als je je 3 maal wast met het heilige water. Maar daar heb ik alleszins nog niet veel van gemerkt...
Schitterende rijstvelden De rijstvelden op Bali zijn de mooiste die we al ooit gezien hebben. Blijkbaar behoren ze ook tot de mooiste ter wereld! Net buiten Ubud kan je de Tegalalang rijstvelden bewonderen. Ik kon er niet genoeg van krijgen... ik heb af en toe mijn ogen open en dicht gedaan om mezelf er van te overtuigen dat het echt was...
Batik, kunst in Bali Typisch voor Bali zijn de schitterende handgekleurde Batik stoffen. Men brengt eerst op de stof een traditionele tekening aan; nadien worden er dots en lijnen in was aangebracht en als laatste wordt de stof in een koud verfbad gestoken. De stof wordt nadien gedroogd in de zon. Knap om als souvenir mee te brengen.
Candidasa Toen we van Ubud naar Candidasa reden hebben we een stop gemaakt bij de vleermuisgrot en het dorpje Tenganan.
Pura Goa Lawah of vleermuisgrot: Deze grot is eigenlijk een heilige tempel vol vleermuizen. Toen wij er waren was er een ceremonie bezig, mensen komen naar de tempel om te bidden. Spectaculair om gade te slaan.
Tenganan: Dit is een sereen en apart dorpje in Bali, waar geen auto's rijden. Je komt het dorp binnen langs een poort en als je door de straatjes wandelt kom je soms wel eens een koe tegen. De Bali Aga leven hier nog volgens oude traditie zijn bekend omwille van de dubbel-ikat weeftechniek. In het verleden was dit een vrij afgezonderde gemeenschap, maar intussen is het wel wat toeristisch geworden.
Na 3 nachten Ubud was het tijd voor een kort verblijf van 1 nacht in Candidasa. We hebben overnacht in het Ramayana hotel, een aangenaam, rustgevend hotel nabij het strand en op wandelafstand van de restaurantjes. Candidasa zelf is een rustig vissersdorp aan de oostkust met prachtige stranden. Veel valt hier niet te beleven, maar het is wel een fijne omgeving om tot rust te komen.
De rokende vulkaan We vertrokken vanuit Candidasa naar de Besakih tempel, het grootste en belangrijkste hindoe tempelcomplex van Bali. Deze tempel ligt aan de voet van de vulkaan Gunung Agung. Een schitterende tempel op een zeer mooie locatie! Nadien reden we door naar Lovina en zijn we nog even gestopt om een glimp op te vangen van het Batur meer met de rokende Agung vulkaan op de achtergrond. Verbluffend!
Lovina Lovina ligt in het noorden van Bali en is gekend voor zijn grijze lava stranden. Verder heeft de gemoedelijke badplaats een gezellig centrum. Dit is ook een plaatsje waar je wel een paar nachten wil verblijven. In de vroege ochtend kan je met bootjes dolfijnen spotten in zee, maar dat hebben wij niet gedaan. Misschien worden ze dan wel opgejaagd... Toen we vanuit Lovina terug naar het zuiden reden zagen we onderweg een aantal prachtige felgroene rijstvelden. Onze mond viel weer eens open van verbazing. De laatste stop van onze toer was het Bratan meer met de tempel van de watergodin Ulun Danu, waar ook net een ceremonie aan de gang was; alweer een prachtige tempel op een speciale locatie.
Tanjung Benoa De laatste dagen van onze vakantie hebben we doorgebracht aan het strand in het Novotel Benoa. Het schiereiland Benoa is een vrij toeristische badplaats met een resem aan hotels en restaurants, maar je kan ook een wandeling maken in het vissersdorp, waar het authentieke Balinese leven gewoon verder gaat.
Vanuit Benoa hebben wij een uitstapje gemaakt naar Kuta Beach voor een prachtige zonsondergang. Kuta is vooral gekend onder feestvierders en surfers. Alhoewel de zonsondergang mooi is vinden wij deze plek wat te druk. Op onze voorlaatste dag van de vakantie voelden we plots iets vreemds... Het leek wel alsof er een zware vrachtwagen onder het zand door reed en het strand begon te beven. Iedereen was plots stil en de mensen van het hotel kwamen naar het strand gelopen om te kijken wat er aan de hand was. Een seconde dacht ik aan een tsunami... Achteraf hoorden we dat er in de hoofdstad een enkele aardbeving geweest was. Men vertelde ons ook dat het eiland niet getroffen geweest is door de tsunami van 2004, omdat de bewoners de boze geesten verdreven hebben... Gelukkig hebben de goden ook deze keer hun werk goed gedaan!
De vakantie zat er alweer op en het viel me zwaar om naar huis te gaan. De sfeer en de zachtaardigheid van de bevolking bevalt ons enorm. Bali is echt indrukwekkend! Het is een eiland met een fantastische cultuur en mooie natuur. Er hangt een enorme spiritualiteit die je nergens anders terug vindt. Boze geesten, goden, ceremonieën, priesters en genezers, goed en kwaad... het hoort bij het dagelijks leven van de Balinezen.
Rijst, rijst en...rijst
Indonesische gerechten bestaan vaak uit rijst met groenten en varkensvlees of gevogelte. Rijst noemen de Balinezen een godsgeschenk!
Nasi of Bami Goreng met een zoete sojasaus smaakt altijd.
Café Lotus in Ubud is een prachtig restaurant met een grote lotusvijver. 's Avonds zijn er regelmatig dansvoorstellingen.
Dompel je onder in de spiritualiteit van Bali!
Waarom Bali?
schitterende tempels
serene en aangename sfeer
unieke cultuur van goden en demonen
verbluffende natuur
Tip
Om een tempel binnen te gaan moet je een sarong rond je middel dragen; dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.