Als afsluiter van 2024 wilden we graag nog eens naar een tropische bestemming reizen. Eigenlijk stonden de Filipijnen helemaal niet op onze bucketlist, maar het is wel een ideale bestemming voor liefhebbers van stralend witte zandstranden met palmbomen en helderblauw water. Naar de Filipijnen ga je niet voor cultuur of voor de Aziatische mystiek (want die is er niet), maar wel voor de mooie natuur, om te snorkelen, te zwemmen of te chillen bij een van de strandbars. Het is vooral een luilekker vakantiebestemming, alles gaat op het gemakje, op de luchthaven wordt je uitgewuifd als je vertrekt en je kan de ganse dag op flip flops slenteren in short en T-shirt. Zalig toch?
Het was even puzzelen om te kijken welke eilanden we wilden bezoeken. Omdat we maar 2 weken hadden hebben we gekozen voor een makkelijke route met directe verbindingen tussen de eilanden: Manilla - El Nido - Cebu - Bohol - Manilla. We hebben meestal binnenvluchten geboekt behalve van Cebu naar Bohol, daar was de boot makkelijker.
Het Amerika gevoel De Filipijnen zijn vrij lang een kolonie geweest van Spanje. Toen Spanje afstand deed van de Filipijnen koloniseerde Amerika het land. Anderzijds is er ook een periode geweest dat er heel wat Chinezen gevlucht zijn naar de Filipijnen. Overal merk je Spaanse, Amerikaanse en Chinese invloeden. Maar vooral het Amerika gevoel overheerst. Grote auto's en lichtreclames domineren het straatbeeld, mensen spreken je aan met "Ma'am & Sir" en in elk dorp is wel een Mc Donalds en natuurlijk ook de Filipijnse versie Jollibee. Bij de strandbars hebben ze de gewoonte om Amerikaanse songs uit vervlogen tijden superluid uit de boxen te knallen. Dat mocht voor ons wel wat minder zijn, maar misschien worden wij gewoon oud...
Metro Manilla bezoeken of niet?
Manilla staat bekend als een minder veilige stad waar niets te beleven valt. Persoonlijk ben ik het daar niet helemaal mee eens. De stad is zeer groot en wat veiligheid betreft is het inderdaad zo dat je een aantal wijken best vermijdt als toerist. Maar 2 wijken die je zeker veilig kan bezoeken zijn Intramuros en Makati City. Het is niet zo zo dat de stad een echte "must see" is, maar als je Manilla aanvliegt kan je evengoed 1 of 2 dagen uittrekken voor een bezoekje aan de stad.
Lovely Intramuros Onze eerste nacht verbleven we in het Bayleaf hotel aan de rand van Intramuros, ideaal als uitvalsbasis. Ik had het absoluut niet verwacht, maar Intramuros heeft me wel degelijk positief verrast! Deze omwalde oude stad is niet te groot, aangenaam, makkelijk te bewandelen en bevat mooie gebouwen uit de Spaans koloniale tijd.
Er zijn een paar mooie kerken; vooral de kathedraal is prachtig! En we hadden ook nog het genoegen om een bruiloft te aanschouwen.
Plaza San Luis is het centrum van Intramuros. Dit grote complex bestaat uit een aantal huizen, waaronder Casa Manilla.
Casa Manilla is nu een museum geworden, maar was vroeger het huis van een Filipijnse familie tijdens de latere Spaanse koloniale periode. Het interieur bestaat uit een mix van Spaanse en Chinese elementen. De kamers ogen aangenaam en licht omwille van de vele ramen. Magnifiek!
Een buitenbeentje in Intramuros: de snoepjesroze gevel van Collegio de Santa Rosa.
Fort Santiago was ten tijde van oorlog een militair kamp, maar tegenwoordig doet het enkel nog dienst als toeristische bezienswaardigheid. Vooral de ingang van het fort is imposant.
Anderzijds is het ook fijn om gewoon door de straatjes te slenteren op zoek naar fotogenieke plekjes.
Leuk voor een diner is Skydeck, het rooftop terras van het Bayleaf hotel! Het uitzicht op de stad is de moeite waard.
Uniek openbaar vervoer Als je in Manilla het openbaar vervoer wil nemen is de Jeepney gebruikelijk. Deze autobus lijkt eerder op een uitgerokken Jeep in allerlei kleurtjes met veel blinkend chroom. Vaak zijn ze nog beschilderd met allerlei opschriften en tekeningetjes. Ze zijn echt niet meer weg te denken uit het straatbeeld in de Filipijnen. Uniek!
Het pareltje van de Filipijnen, El Nido
Na een nachtje Intramuros vlogen we door naar El Nido op het eiland Palawan. Dit is het pareltje van de Filipijnen! Daarmee bedoel ik niet het dorp zelf, maar de imposante omgeving (de Bacuit archipel). Eilandjes met afgelegen witte stranden wisselen af met azuurblauwe lagunes. Gigantische karststenen rotsen rijzen op uit de zee; als je naar boven kijkt lijkt er geen einde aan te komen...
Island hopping en het wauw effect In het centrum van El Nido worden boottochten aangeboden om de Bacuit archipel te ontdekken. Alle touroperators bieden dezelfde tours aan; je kan kiezen uit A,B,D of D. Deze kunnen ook privé geboekt worden, dan kan je je tijd zelf bepalen. 2 van deze tours gaan ook op volle zee, terwijl de andere 2 in de baai blijven. Wij hadden die dag net nog het staartje van een orkaan die over het noorden raasde, dus tours op volle zee gingen niet door, omwille van golven tot wel 7 meter hoog!
Tour B kon nog die dag. Deze is vrij gevarieerd, dus een goede keuze. Eerst stop je bij Snake island, een grote lange zandbank waar je normaal gezien kan over lopen, maar omdat het water te hoog stond was de strook zand spijtig genoeg niet meer te zien. Wat verder stop je bij Entula beach waar je even een duik kan nemen in zee. En verder passeer je ook nog een paar mooie grotten. Moesten we meer tijd hebben gehad zou ik zeker meerdere tours geboekt hebben! De omgeving is echt wauw! Tip: je hebt wel waterschoenen (of teva's) nodig en een short of badkledij omdat je in en uit de boot moet stappen in zee, dus je bent al deels ondergedompeld voor je in de boot stapt.
Droomstranden Het strand in El Nido centrum is niet mooi en behoort dus niet tot de droomstranden van de Filipijnen, maar in de omgeving vind je wel mooie zandstranden.
Wij hebben een dagje doorgebracht bij Vanilla Beach (Maremegmeg). Met een tuktuk is het maar 10 minuutjes rijden vanuit het centrum. Het strand is niet helemaal ongerept, maar toch wel mooi en heerlijk rustig. Hier kan je in de schaduw van de stokoude Maremegmeg boom uren blijven staren naar die blauwe zee. Zalig! En er is ook een leuke strandbar waar je ligbedjes kan huren.
Napcan beach blijkt ook prachtig te zijn, maar daar zijn we zelf uiteindelijk niet meer geraakt.
Logeren in het centrum van El Nido Het centrum zelf is niet echt fotogeniek, maar wel gezellig. Wij vonden het wel fijn om hier te overnachten, omdat er nog iets te beleven valt. We hebben een paar nachten geslapen in het H Hotel, een fantastisch hotel!
Er zijn leuke cafeetjes, restaurants en ook toffe boetiekjes om souvenirs en badkledij te shoppen.
Yacht Wreck is een geweldige bar met zicht op de baai.
Zin in een heerlijk ijsje? Gusto Gelato is een aanrader!
De canopy walk in El Nido vind ik zeker de moeite waard. Je klimt op de rotsen, loopt over bruggen en metalen paden en na 30 minuutjes ben je boven, vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt op de Bacuit baai. Het leek simpel, maar die klim over de rotsen was voor mij wel even pittig en anderzijds moest ik nog even wennen aan de vochtige, drukkende warmte, dus toen ik boven was moest ik toch even naar adem happen. No worries, voor de getrainde wandelaars onder ons is het waarschijnlijk een makkie. Je draagt een helm voor de veiligheid en op bepaalde plaatsen wordt je vast gegespt, zodat je niet naar beneden kan vallen.
Cebu, Eastern Visayas
Het vissersdorpje Moalboal Na 3 nachten El Nido namen we een vlucht naar Cebu (Mactan airport) en van daar uit is het nog 3 uur rijden naar Moalboal. Weet ook dat in de luchthaven het transport naar Moalboal aangeboden wordt aan een vaste prijs. Makkelijk!
Alhoewel het allemaal nog wat kleinschalig is, is dit dorpje aan de kust het meest toeristische plekje van Cebu; gekend voor het fantastische onderwaterleven. Het centrum op zich heeft geen echte bezienswaardigheden en heeft ook geen zandstrand, maar het voelt wel cozy. Er hangt een heerlijk chille sfeer en eens je verzeild bent geraakt in een van de strandbars kan je uren genieten van de zee. Ook 's avonds is het hier aangenaam vertoeven en er zijn toffe restaurantjes.
Wij verbleven 3 nachten in het Sedona Resort, blijkbaar een van de mooiste hotels in Moalboal. Het resort is klein, heeft een goed zwembad, ligt in een rustige omgeving op wandelafstand en vanuit onze kamer hadden we een mooi uitzicht op de zee.
Zeeschildpadden en meer dan een miljoen sardines Zoals ik eerder al aangaf is Moalboal vooral gekend voor het onderwaterleven vlakbij de kust. Wij zijn zelf geen echte snorkelaars, maar hier vonden we het toch een must. Meer dan een miljoen sardines zwemmen vlakbij de kust van Moalboal en je kan hier tussen de scholen door zwemmen. Spectaculair! Verder spot je hier ook meerdere nieuwsgierige schildpadden die graag even naast je komen zwemmen. Regelmatig komen ze naar boven om een hapje adem te halen. Het leuke is dat je helemaal niet diep onder water moet gaan om de dieren te spotten. En het is 100% ecologisch; de dieren worden niet gevoederd om ze daar te houden.
Indrukwekkende watervallen Cebu is vrij gekend voor zijn geweldige watervallen. Ook in de omgeving van Moalboal kan je er alvast een aantal bezoeken. Eerlijk gezegd hadden wij even geen fut meer en kozen we ervoor om de watervallen te skippen en wat te luieren aan het strand.
Luieren op White beach Voor een breed wit zandstrand neem je een tuktuk naar White Beach. Helemaal ongerept kan je White Beach niet noemen, maar massatoerisme vind je hier alleszins niet. Vooral locals komen hier met frigoboxen naar het strand om te barbecueën. Een paar krakkemikkige barretjes, de zee en fijn poederzand, meer moet dat niet zijn...
Cebu City Cebu City is nu niet de meest leuke stad, maar wij besloten om hier een nachtje te verblijven, omdat je van daar maar 10 minuutjes met de taxi moet rijden naar pier 1, waar de boot naar Bohol (Tagbilaran) vertrekt. Zo moesten we de dag van vertrek niet te vroeg opstaan. Ons hotel (Holiday Inn) lag nabij het Ayala Center, een vrij nieuw shoppingcenter deels in open air. Om 's avonds iets te gaan eten is het wel een aangename plek met een groot aanbod aan restaurants.
Cebu City is absoluut niet bezaaid met gezellige plekken, maar het Chinese heritage district heeft zeker wel een paar mooie bezienswaardigheden.
Er zijn 2 zeer mooie historische huizen die ik zeker kan aanraden: Casa Gorordo en Yap Sandiego house. Beide bevatten ze zowel Chinese als Spaanse elementen.
Wat verder staat het imposante Cebu heritage monument.
Magellan's Cross is voor ons eigenlijk een simpel houten kruis in een kapel, maar voor de Filipijnen heeft het een historische waarde. Alleszins de schilderij op de koepel is wel mooi.
De Taoïst tempel Op een paar kilometer van het centrum ligt de mooie Taoïst tempel; met een taxi ben je er zo. Het Taoïsme is een Chinese religie, waarbij men gelooft dat je flexibel moet zijn en open moet staan voor elke situatie. Ook harmonie met de natuur is belangrijk. Je moet hier redelijk wat trapjes omhoog, maar eens boven heb je een weids zicht op de stad. Het is vooral een plek waar je tot rust komt en kan mediteren. Een heel ander stukje Filipijnen dus...
De prachtige landschappen van Bohol
Panglao Na Cebu verbleven we nog 4 nachten aan Alona Beach op het schiereilandje Panglao (Bohol). Vanuit Cebu City kan je makkelijk met de boot naar Bohol. Na 2 uurtjes varen kom je aan in de hoofdstad Tagbilaran en van daar ben je op een mum van tijd in Alona. We moesten wat wennen aan Alona Beach omdat het vrij toeristisch en druk is, vooral 's avonds. Gelukkig hadden wij een hotel aan de rand van het dorp in een groene en rustige omgeving. Uiteindelijk kan ik Alona best wel appreciëren. Je kan hier wat luieren op een handdoek in het fijne zand in de schaduw van de bomen, een duik nemen in zee of gewoon op een van de terrasjes genieten van een vers mangosapje. Tegen de avond wordt het drukker, de winkeltjes zijn ook wat later open en iedereen slentert langs het strand op zoek naar een tof restaurantje. Wij hebben hier vooral heerlijke verse vis gegeten.
Country side tour Bohol Als je naar Bohol gaat moet je natuurlijk ook de beroemde bezienswaardigheden van het eiland bezoeken en dat is het makkelijkst door de country side tour te boeken, een tour die men overal aanbiedt. We dachten eerst een scooter te huren, maar achteraf merkten we dat de afstanden toch niet te onderschatten zijn.
Spookdiertjes De eerste stop van de tour is het opvangcentrum voor de Tarsiers. Het spookdiertje of Tarsier is een kleine primaat die je vooral ziet in Borneo, Sulawesi en de Filipijnen. Ze zijn zeer klein en wollig en hebben grote ogen en lange vingers. Grappige beestjes! Het zijn nachtdieren en slapen vaak overdag. De inkom die je als toerist betaalt wordt gebruikt om verder onderzoek te doen en te kijken hoe men ze in leven kan houden. Blijkbaar zijn ze met uitsterven bedreigd. Je mag een klein stukje van het park bezoeken, maar je moet vooral zeer stil zijn. De mensen die er werken tonen je waar ze zitten, omdat je ze zelf niet altijd makkelijk terugvindt. Ze zijn zo klein dat ze wat verdwijnen tussen de bladeren. Eigenlijk zijn ze niet groter dan je handpalm.
Chocolate hills Een volgende stop zijn de Chocolate Hills, het visitekaartje van Bohol! Op een oppervlakte van 50 vierkante kilometer bevinden zich meer dan 1000 symmetrische kalkstenen heuvels bedekt met groen. Na het droge seizoen krijgen ze een mooie chocoladebruine tint. Vanaf het platform heb je een fantastisch uitzicht op deze heuvels. Een magnifiek natuurverschijnsel!
Lunchen op de Loboc rivier Intussen is het iets na de middag, tijd om te eten. De highlight van deze tour is een riviercruise met lunch op de boot. Terwijl de boot vaart kan je genieten van een heerlijk buffet met Filipijnse stoofpotjes. Buffet style is in principe mijn ding niet, maar ik kan wel vertellen dat het eten zeer lekker is. Onderweg stopt de boot even aan een hutje waar je een voorstelling te zien krijgt van dansers in traditionele Filipijnse kledij of "baro 't saya". Leuk! Na een uurtje varen ben je weer terug bij het startpunt.
Wij vinden Bohol echt wel een niet te missen eiland!
Makati City
Als afsluiter hebben we nog een nachtje geboekt in Makati City, het businessdistrict van Manilla. Wat een immens verschil met de rest van het land! Wolkenkrabbers rijzen de lucht in en de dure winkels rijgen zich aan elkaar in een mooie openlucht shoppingmall (Fort Bonifacio) en overal is het netjes. Het lijkt hier eerder op een stad in Amerika! Maar het is wat dubbel; de sloppenwijken grenzen direct aan Fort Bonifacio en dat voelt vreemd.
De 2 gezichten van de Filipijnen
De eilanden zijn prachtig als vakantiebestemming, maar het land heeft 2 gezichten. Aan de ene kant lijkt het allemaal vrij westers; Engels is de voertaal, er is veel toerisme, iedereen lijkt in een grote auto te rijden en in de shoppingmalls vind je het ene dure merk naast het andere. Maar... er is ook veel armoede. De minder geschoolde bevolking doet niet aan geboorteplanning, bijgevolg zijn er gezinnen met 8 of 9 kinderen en dan wordt het financieel moeilijk. Kleine kinderen komen aan je tafel bedelen voor eten of geld. 's Avonds komen ze vaak souvenirs verkopen op het strand terwijl ze eigenlijk al in hun bed moeten liggen. Dit zijn dan meestal ook de kindjes die niet naar school gaan. Ik weet dat het vaak in andere Aziatische landen ook zo is, maar hier kan je er niet naast kijken. Je ziet het dagelijks zowel in de steden als aan het strand. Wat me verder ook opviel is dat er toch wel wat plastic rondslingert, ook op de stranden en in toeristische wijken. Hopelijk komt daar verandering in met de tijd.
Maar als je dit achter je kan laten en je denkt aan die mooie stranden, de blauwe zee, die zalige laid-back sfeer en de lieve mensen dan zijn de Filipijnen absoluut de moeite waard!
En wat met de veiligheid? De Filipijnen worden vaak bestempeld als een niet zo veilige bestemming. Maar uiteindelijk valt dat allemaal best mee als je bepaalde regels in acht neemt.
Boek altijd een hotel in een toeristische wijk, zeker in Manilla.
Ik dubbelcheck meestal in het hotel ook altijd even of het veilig is om 's avonds buiten te gaan. In Intramuros en Makati is dat geen probleem.
Houd wel je spullen goed in de gaten en zwaai niet met rijkdom of geld, maar dat is in de meeste landen zo.
Houd ook het reisadvies van de Belgische overheid in de gaten. Er zijn bepaalde eilanden van de Filipijnen die kleurcode rood hebben. Het spreekt voor zich dat je die links laat liggen.
Chinese, Spaanse en Amerikaanse invloeden in de Filipijnse keuken
De Filipijnse keuken bestaat vooral uit stoofpotjes, curries, en gerechten met tomaat zoals Calderata.
Varkensspiesjes op de BBQ in een zoetige marinade zijn heerlijk!
Kalamansi juice wordt vaak gedronken of verwerkt in gerechten. Deze vrucht is een mix van een citroen en een mandarijn.
Ken je Ube? De paarse yam wordt gebruikt in cakes, ijs en desserten omwille van de natuurlijke kleurstof en zijn zoete smaak.
En niet te vergeten, die lekkere verse mango's! Deze zijn echt top!
Op zoek naar een leuk restaurantje op de eilanden? El Nido
Boutique & Art Café is gezellig voor een drankje.
Happiness beachbar serveert specialiteiten uit het Midden-Oosten.
Zin in het heerlijk stukje vis? Barakuda seafood restaurant vinden wij een echte aanrader!
Moalboal
Hungry Monkeys: Aziatische keuken, Filipijnse gerechten en ook burgers.
Geen zin in rijst? Probeer dan het leuke Griekse restaurant My Greek Taverna.
Panglao
Napoleat is een vrij nieuw Italiaans restaurant. Het ligt aan de hoofdweg, maar ik vind het wel een aanrader.
Aan het strand in Alona zijn er wel wat restaurants die heerlijke verse vis serveren.
Het klimaat Het klimaat is tropisch, dat wil zeggen warm en vochtig. Het droge seizoen loopt van december tot mei, maar zoals meestal zijn we net buiten het hoogseizoen naar de Filipijnen geweest (eind oktober - begin november). Eind oktober zijn er een aantal orkanen geweest in Noord-Luzon, het hoofdeiland en daar hebben wij nog een staartje van meegepikt in El Nido. We hebben meerdere felle regenbuien gehad, maar al bij al viel dat hier nog mee. We hebben evengoed veel zon gehad. De Eastern Visayas zoals Bohol en Cebu hebben minder last van orkanen en kan je makkelijker gans het jaar door bezoeken. Hier hebben wij bijna geen regen gezien.
Geen visum, maar wel registratie bij eTravel Als Belg heb je geen visum nodig voor de Filipijnen, maar binnen de 72 uur voor vertrek moet je je wel registreren op het Philippine travel information system (https://etravel.gov.ph/). Je krijgt een QR code en deze moet je tonen als je de Filipijnen binnenkomt, samen met het paspoort. Als je opnieuw vertrekt naar het thuisland moet je je eveneens registreren 72 uur op voorhand.
Filipijnen, because life is better at the beach...