Marokko is een prachtige vakantiebestemming, zo dichtbij, maar toch ook zo anders. Dit is Afrika, met invloeden uit Spanje, Portugal en de Arabische wereld. Je vindt er historische en moderne steden, lange kustlijnen, een verbluffende sterrenhemel, een uitgestrekte woestijn, palmoases, verschillende bergketens, machtige kashba's, toffe rooftopterrasjes en een lekkere keuken.
Colours of Morocco Marokko betekent veel kleur: blauw voor Chefchaouen, oker voor Fez, rood voor Marrakech, wit voor Essaouira, oranje voor Erg Chebbi, groen voor de palmoases en bruin voor de kashba's. Maar vooral de inwoners van Marokko maken het land erg kleurrijk en mooi!
De Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko en woonden vroeger voornamelijk in de bergen. De Arabieren zijn later gekomen en verbleven aan de kust. De taal van beide bevolkingsgroepen is ook duidelijk anders. De Berberse taal gebruikt het Latijnse alfabet, terwijl de Arabische taal eerder bestaat uit de alom bekende kronkels met puntjes.
September 2024: we wilden graag een roadtrip doen met zoveel mogelijk kleur en afwisseling. Chefchaouen en Essaouira stonden al lang op onze bucketlist, dus heb ik nog even gepuzzeld om een reis samen te stellen die haalbaar is in 2 weken. We kozen voor een route dwars door de Hoge-Atlas. De woestijn hebben we spijtig genoeg moeten skippen wegens te weinig tijd.
De charme van Marokko: overnachten in een riad Slapen in een riad behoort tot de absolute charme van Marokko. Het is een traditioneel Marokkaans huis of zelfs paleis met een mooie binnentuin. Deze behoorden vroeger toe aan de rijkere bevolking, nu zijn het vaak kleine B&B's. De huizen hebben torenhoge plafonds en zijn versierd met boogjes, prachtige tegels en houtwerk. Een waar sprookje! En het leuke is dat je vaak het straatlawaai niet meer hoort eens je binnen bent.
Chefchaouen, the blue city
Cool Blue Na een rit van 3 uur vanuit de luchthaven van Tanger, in een hete taxi zonder airco weliswaar, kwamen we toe in Chefchaouen. Omdat ons hotel boven in de medina lag moesten we onze bagage ook nog even naar boven sjouwen langs kleine steegjes en hoge trappen. Gelukkig heb ik altijd een sterke man mee. We kwamen bezweet toe in onze riad, El Palcio & Spa Chaouen en kregen een lekker, heet munttheetje aangeboden. Blijkbaar is deze warme thee ideaal om het lichaam wat af te koelen. Na een heerlijke verkoelende douche stonden we in een mum van tijd weer buiten om de omgeving te verkennen.
Op ongeveer 550 meter hoogte in het Riffgebergte ligt de blauwe stad Chefchaouen, het meest fotogenieke plekje in Marokko. Als je door de straatjes loopt word je helemaal ondergedompeld in alle tinten blauw, van de felle indigo kleur tot het zachte lichtblauw. Volgens de traditie worden de huizen regelmatig opnieuw geschilderd, maar over het waarom bestaan vele theorieën; geen idee welke de juiste is... Muren en trappen zijn versierd met bloempotten, strohoedjes en verse sinaasappels, katjes liggen overal te slapen en je rolt van het ene leuke winkeltje in het andere. Voor nog geen euro kan je een vers appelsien- of granaatappelsapje drinken aan een van de gezellige barretjes. Vanaf het hoofdplein lopen de straatjes van de medina omhoog met trappen. Trapjes op, trapjes weer af... tegen het eind van de dag voelden mijn benen aan als rubber.
Wat is er zo fijn aan Chefchaouen?
Het is leuk om door de straatjes te dwalen op zoek naar plekje voor een foto. Sommige straatjes zijn zo populair dat je moet betalen om een foto te nemen, maar er zijn zoveel andere mooie plekjes waar je niets moet betalen.
Het Kashba museum bezoeken voor de prachtige tuin. Deze Kashba uit de 15de eeuw doet nu nog enkel dienst als museum.
Terrasjes doen op het hoofdplein, Plaza Uta el Hammam.
Net buiten de medina kan je een bezoekje brengen bij de watervallen Ras el Ma. Niet dat de watervallen zelf zo spectaculair zijn, maar het is vooral een plek om wat te chillen met de voetjes in het water en de dames te aanschouwen die de was komen doen in de rivier.
Voorbij Ras el Ma kan je omhoog gaan naar de Spaanse moskee, een wandeling van 20 minuutjes. Van hieruit heb je een weids uitzicht op de stad.
Iets gaan eten of drinken bij een van de rooftop terrasjes.
En natuurlijk ook souvenirs shoppen! Vooral de handgeweven dekentjes zijn geweldig. Ik heb alvast eentje gekocht in het prachtige blauw van de stad.
Wat ik persoonlijk geweldig vind aan Chefchaouen is de gezelligheid. Het kan druk zijn, maar de sfeer blijft gemoedelijk.
En de medina is volledig verkeersvrij!
Het viel me op dat je in Chefchaouen nog vaak dames tegenkomt in traditionele kledij. Ze dragen het strohoedje met gekleurde pomponnetjes en een gestreepte schort. Blijkbaar is dit typisch voor Noord-Marokko. Weer iets bijgeleerd! Deze strohoedjes kan je trouwens ook kopen als souvenir.
Hiken bij de watervallen van Akchour Vanuit Chefchaouen ben je in 40 minuten in Akchour met de auto. Je rijdt door het ongerepte Talassemtane National Park en hier en daar passeer je cannabis plantages. Ja, dat lees je goed; blijkbaar is Marokko sinds 2024 de grootste producent van cannabis. De vraag is dan wel of het inderdaad enkel gebruikt wordt voor medische doeleinden...
De dam in Akchour is het vertrekpunt van een aantal mooie hikes. Wij hebben gekozen voor de korte wandeling (45 minuutjes) naar Gods Bridge. Je kan de upper trail kiezen, maar dan loop je wel een heel stuk in de volle zon en daar was het wat warm voor. Wij hebben de trail langs de rivier gelopen. Alhoewel, een trail kan je het niet noemen, je stapt over gladde rotsblokken en af en toe moet je even door het water. Wel zalig om even af te koelen en wat water in je gezicht te plenzen, maar wel opletten dat je niet uitglijdt. Tussendoor kan je een duik nemen in het ijskoude water en langs de rivier staan hier en daar wat tafeltjes en stoeltjes waar je iets kan drinken of een heerlijk tajine kan eten. Tip: draag schoenen die niet schuiven en tegen het water kunnen.
Fez, een koningsstad gebaad in okergeel
Na 3 nachten Chefchaouen was het tijd om de taxi in te stappen richting Fez. Weer eentje zonder airco, dus dat was weer puffen en zweten.
Fez is een van de 4 koningssteden. Marrakech kan dan wel spectaculairder zijn en mooier van kleur, maar Fez is veel aangenamer en rustiger. Je kan hier cultuur opsnuiven, shoppen, chillen op een terras en lekker gaan eten. Fez heeft echt wel vele goede restaurantjes.
De stad is verdeeld in 2 delen:
Fez El-Bali of de oude ommuurde stad (medina)
Fez El-Jdid, een gedeelte van de nieuwe stad.
Het leuke is dat de bezienswaardigheden allemaal op wandelafstand liggen en de medina is volledig verkeersvrij.
Hoe verdwaal je niet in de medina? Ons hotelletje, Riad Norma lag aan de rand van de medina, nabij Bab Ziat. Een mooie riad met een gezellige binnentuin!
Bij aankomst in het hotel kregen we een mapje van de stad. De route werd heel goed uitgelegd en ik zie mezelf nog ja knikken, alles was duidelijk. Vol verwachting om de stad te ontdekken en iets lekkers te eten vertrokken we. Nog geen 10 minuten later was het al zover; we waren verdwaald in de medina! Na een uurtje rondjes lopen zijn we er zelf weer uit geraakt. No worries, de mensen willen je graag op weg helpen, maar dan wel tegen betaling. Dus ofwel zeg je duidelijk neen en zoek je de weg zelf of je laat je gidsen, maar spreek dan wel op voorhand een correct bedrag af, zodat er achteraf geen discussie is. Eens je in de winkelstraatjes terechtkomt weet je dat je goed zit.
Dag 2 hadden we het door:
Wandel altijd de medina binnen langs de Bab Boujloud. Deze is de prachtige blauwe hoofdpoort die overal staat aangeduid.
Vanaf de Bab Boujloud kan je de 2 hoofdstraten van de soek in lopen: Talaa Kbira en Talaa Sghira. Deze doorkruisen de medina.
De meeste winkeltjes, restaurants en bezienswaardigheden liggen in de buurt van deze hoofdstraten.
Een weetje: als je naar beneden wandelt ga je dieper de medina in, als je bergop gaat loop je de medina uit.
De verschillende poorten (Bab) van de stad zijn de makkelijkste herkenningspunten als je niet meer goed weet waar je bent.
De app "maps.me" is ook een zeer grote hulp.
Moroccan style
Eerst en vooral is de architectuur in Fez prachtig. De moorse bouwstijl herken je aan de bogen, mozaïeken in felle kleurtjes en geometrische figuren. De hoofdpoort of Bab Boujloud is daar een mooi voorbeeld van.
Zellige? Daar had ik precies nog nooit van gehoord. Deze tegel wordt in Marokko gemaakt met ongeraffineerde klei uit de Atlas. De klei wordt gemengd met water, nadien wordt de tegel gebakken en geglazuurd. Vaak zijn ze beschilderd met schitterende arabesque patronen.
En dan is er nog het mooie handgeschilderde aardewerk, dewelke ik niet kan weerstaan: borden, kopjes, kommetjes,...
De prachtige koranscholen en de oudste islamitische universiteit Als je in Fez bent moet je zeker een bezoekje brengen aan Bou Inania en Al Attarine. In deze scholen werd vroeger les gegeven over de islam en tevens fungeerden deze ook als moskee. Het is een mooi staaltje van de merindische architectuur, een combinatie tussen strak, sober en moors. De bogen zijn zo gedetailleerd afgewerkt en de muren bestaan uit magnifieke mozaïeken in allerlei kleurtjes. De Al Karaouine universiteit en de moskee kunnen niet bezocht worden door niet moslims, maar misschien kan je wel een glimp opvangen als de deuren open staan...
Een bezoek aan een van de leerlooierijen In Fez zijn er verschillende leerlooierijen. Je kan deze bezoeken, maar niet zoals in Marrakech met een volledige rondleiding. Hier hebben de leerlooierijen allen een terras vanwaar je een uitzicht hebt op de werkzaamheden en ook op de stad. Deze looierijen staan aangeduid met een terrasnummer. Wij hebben de Choura Tannery bezocht (terras nummer 10) omdat ik had gelezen dat je vandaar het beste uitzicht hebt. Je krijgt een bos munt onder je neus geduwd voor de stank en ik moet zeggen, het helpt zeker om niet te kokhalzen. Je moet weten dat het proces om leder te vervaardigen uit dierenhuid niet zo aangenaam is. De dierenhuiden worden gebaad in een mengsel van duivenmest en urine om ze zachter te maken. Nadien worden ze ondergedompeld in natuurlijke kleurstoffen voor ze gedroogd worden. Alles gebeurt met de hand en de omstandigheden waarin de mensen moeten werken zijn echter wansmakelijk en ongezond. Ook heb je de mogelijkheid om lederwaren in de winkel te kopen. Ik vraag me alleen af hoeveel procent van de omzet van de verkochte artikelen naar de arbeiders gaat. Ik hoop voldoende, maar daar kan ik geen uitspraken over doen. Misschien wel iets om even over na te denken...
Fez El-Jdid Buiten de muren van de medina kom je terecht in het nieuwere deel van de stad en ook hier zijn een aantal knappe bezienswaardigheden.
De Sbil tuin is een verademing na de drukte in de stad. Ik had al wel mooie foto's gezien van het weerspiegelende water in het park, maar dat water was helemaal opgedroogd toen wij er waren. Zo spijtig...
Het Koninklijk Paleis kan je niet betreden, maar je kan wel buiten een kijkje nemen bij de prachtige poorten en het imposante plein.
De Joodse wijk (Mella) en de Synagoge liggen nabij het Koninklijk Paleis en zijn zeker een bezoekje waard. Vooral de typische huizen met houten balkonnetjes zijn wel mooi.
Wonders of nature: Todra & Dadeskloof
Richting Atlasgebergte met de huurauto Na 2 dagen Fez haalden we onze huurauto op en repten ons om zo snel mogelijk uit de stad te geraken. We hadden een rit van 7 uur voor de boeg richting Tinghir. Een prachtige route door de Midden-Atlas!
We vertrokken via de N8 naar Ifrane. Ifrane ligt op 1650 meter hoogte midden in het grootste cederbos ter wereld. In de winter is dit een ski oord. De omgeving is totaal anders dan de rest van het land, het lijkt wel alsof je in Zwitserland bent.
We reden door richting Middelt via de N13. Onderweg kom je verlaten, stoffige dorpjes tegen en zie je overal spelende kinderen op straat. Van zodra je uit de auto stapt komen de kindjes naar je toe gelopen voor geld of een pen. Had ik dat op voorhand geweten had ik wat pennen meegenomen...
Net voor Errachidia kom je voorbij de Ziz vallei, een mooie oase van palmbomen aan de rand van de Sahara.
Voorbij Errachidia ga je rechts de N10 op naar Tinghir. Het landschap verandert stilaan van bergen naar weidse vlakten met glooiende gouden lage heuvels. Hier verlaat je de Midden-Atlas...
Tinghir, de poort naar de woestijn Na 7 uur rijden kwamen we aan in hotel Bab Todra in Tinghir, een hotel in typische stijl, maar nog wel vrij nieuw. Vanuit onze kamer hadden we een verbluffend uitzicht op de omgeving. Hier kan je echt wel spreken van het wauw effect! Er is ook een zwembad waar je in alle rust kan genieten van een boek. El als je houdt van katten, deze komen ook graag bij je liggen op de zetel aan het zwembad. Bij goed weer kan je op het terras ontbijten en dineren.
Het stadje zelf is geen echte bezienswaardigheid, maar de omgeving is echt schitterend. Tinghir ligt tussen de bruinrode bergen en groene palmoases. Hier kan je rustgevende wandelingen maken in de palmentuinen.
De mooiste natuurfenomenen in Marokko Op een kwartiertje rijden van Tinghir ligt de Todra kloof; dit is een van de mooiste natuurfenomenen in Marokko. Hoge rotswanden omsluiten de Todgha rivier. Deze rivier heeft de kloof in de loop der jaren uitgesleten, maar intussen is deze uitgedoofd tot een klein beekje. Als je van Tinghir komt kan je, net nadat je de kloof gepasseerd bent, de auto parkeren. Er zijn heel wat mooie wandelingen die je hier kan doen, maar het was die dag zo warm dat we gekozen hebben om gewoon even door de kloof te slenteren en te genieten van de prachtige kleuren. Die hike hebben we dan maar geskipt.
We reden verder naar de Dades kloof, die ik persoonlijk nog leuker vind. Vooral de route is indrukwekkend! Als je vanuit Tinghir vertrekt kom je eerst langs het dorp Boumalne Dades. Daar moet je rechts afslaan en daarna begint de weg te slingeren door het berglandschap. Tussen de rode rotsen en de oases van groene dadelpalmen duiken plots afgelegen kashba's op. In Tamellalt kan je even stoppen voor een view op de "monkey fingers", een zeer speciale, gekartelde rotsformatie. Ik kan niet zeggen of ik daar nu de vingers van een aapje in herken, misschien met veel verbeelding... Wat verder slingert de baan weer naar beneden in gigantische haarspeldbochten. Op de route zijn er ook een paar restaurantjes met eenvoudige terrasjes waar je in alle rust een muntthee kan drinken of een tajine kan eten met zicht op de kloof. Of als je nog actief genoeg bent kan je hier ook mooie wandelingen doen in de vallei.
De charmante ksar, Aït Ben Haddou
Net voorbij Ouarzazate tegen een heuvel ligt Aït Ben Haddou, een oude ksar (middeleeuwse vestingstad) gelegen aan de zuidelijke uitlopers van de Hoge-Atlas. Deze ksar bestaat uit lemen huizen binnen een hoge muur. Het stadje is charmant, maar ook zeer stoffig. Aït Ben Haddou is zo origineel dat het ook als filmdecor gebruikt wordt. Films zoals Lawrence of Arabia, The Gladiator en The jewel of the Nile zijn deels hier opgenomen. Deze plek is ook gekend voor de verbluffende sterrenhemel, maar die hebben wij spijtig genoeg niet kunnen waarnemen.
De rivier splitst de stad. Rechts van de rivier ligt de oude ksar en links van de rivier liggen alle hotels en restaurants, dit is de nieuwe stad. Alhoewel van stad gesproken, er is maar één echte straat. Riad Paradise of Silence is een aangenaam hotel op wandelafstand van de ksar.
Wat maakt Aït Ben Haddou zo charmant?
De ksar heeft een authentieke uitstraling. Via het straatje met de winkeltjes kan je helemaal naar boven lopen naar de oude graanschuur voor een prachtig uitzicht op de bergen. Spijtig genoeg is er in 2023 een aardbeving geweest en hier en daar zie je nog wel schade. Vooral de graanschuur bovenop de berg is beschadigd en moet opnieuw opgebouwd worden.
Er zijn kashba's waar je binnen een kijkje mag nemen tegen betaling. Leuk dat je de mensen zo kan steunen door hun woonst te bezoeken.
Bij het theehuis Khaleesi kan je terecht voor een verse muntthee. Een uniek plekje met een magnifiek uitzicht!
De brug over de rivier is een fotogeniek plekje.
's Avonds komt de hoofdstraat van de nieuwe stad tot leven. Mannen zitten allemaal samen op café te nippen van een muntthee, de dames gaan boodschappen doen en maken vaak een praatje terwijl de kinderen spelen op straat. Kortom, een gezellige sfeer!
En zoals altijd gaan we ook op zoek naar street art.
De oase van Fint, een aangename verrassing Deze uitstap was niet echt voorzien in onze planning, maar we hadden nog wat tijd over en het was maar 40 minuutjes rijden vanuit Aït Ben Haddou. De weg er naartoe is rustig en de enige levende zielen die je onderweg tegen komt zijn geitjes. Na een tijdje arriveer je aan een kleine parking midden in de natuur, waar je je auto kan zetten. Mensen komen dadelijk naar je toe om je te gidsen of om een muntthee te komen drinken. Maar je kan natuurlijk ook zonder gezelschap een wandeling maken in de vallei. Deze oase is nog niet zo toeristisch, maar wel een pareltje!
Schakeringen van rood naar bruin in de Ounilla Vallei Na 2 dagen Aït Ben Haddou was het tijd om naar Essaouira te rijden. Als je richting Marrakech rijdt via de N9 steek je de Hoge-Atlas over van zuid naar noord. Dit is een van de mooiste routes die we gedaan hebben in Marokko! Het eerste gedeelte rijd je door de Ounilla vallei in de Hoge-Atlas, een vrij desolaat landschap met een schakering aan kleuren van rood naar bruin en hier en daar prachtige Berber dorpjes. Adembenemend! We reden tussen de bergen door en hoopten maar dat er geen stukken rots naar beneden tuimelen. Na een uur rijden kom je voorbij de hoogste bergpas van Noord Afrika: Tizi-n-Tichka. Hier kan je even stoppen en genieten van de koele lucht buiten. Als je doorrijdt richting Marrakech kan je nog even genieten van de prachtige landschappen.
Arganolie Voorbij Marrakech zijn de landschappen minder indrukwekkend en plat. Hoe dichter bij Essaouira, hoe meer arganplantages je tegenkomt. Overal langs de weg zie je argan coöperaties, waar je producten kan kopen gemaakt uit arganolie. Deze olie is 100% zuiver en wordt gebruikt in cosmetica, maar ook in voeding. Arganolie heeft anti-aging eigenschappen, maar is ook goed voor hart en bloedvaten. De arganboom is het visitekaartje van Essaouira en groeit enkel nog in het zuidwesten van Marokko. Geitjes zijn gek op de vruchten van deze boom, ook al moeten ze daar voor klimmen tot in de kruin. Tijdens onze rit heb ik mijn ogen goed gesperd, maar de alom gegeerde foto van geitjes in de bomen heb ik niet kunnen maken. Geen beestjes te zien...
Chillen in Essaouira
In Essaouira hebben we onze auto ingeleverd; we wilden graag nog 3 dagen chillen als afsluiter... We kozen voor het boutique hotel le Palazzo, een zeer mooi, kleinschalig hotel. Een echte aanrader!
Toen ik foto's zag van Essaouira wist ik het meteen: daar wil ik naartoe! Essaouira heeft de mooiste medina van de kuststeden in Marokko. De huizen zijn wit met felblauwe details. Deze stad met Portugese invloeden is vooral gekend onder kunstenaars en surfers en er heerst een fijne laid-back vibe. Het is een plekje waar je wat langer wil blijven dan gepland. Zelfs honden en katten ervaren diezelfde chille sfeer...
Place Moulay Hassan Dit grote plein is de verbinding tussen de vissershaven en de medina. Er zijn een paar terrasjes vanwaar je een mooi zicht hebt op de zee. Anderzijds kan je van hier ook leuke foto's nemen van de stad. In de avonduren wordt het wat drukker, het lijkt wel of iedereen samenkomt op het plein. Gezellig!
Kuieren in de medina...
Ook in Essaouira is de medina het hart van de stad. Het is leuk om er wat rond te slenteren op zoek naar fotogenieke straatjes, street art, gezellige pleintjes en toffe cafeetjes. Deze medina is veel overzichtelijker dan die van Marrakech of Fez en hier zal je niet snel verdwalen.
De prachtige klokkentoren van de stad bevindt zich in de hoofdstraat van de medina, Avenue Oqba Ibn Nafiaa.
Essaouira is gekend voor kunst. Her en der zijn er mooie kunstgalerietjes die je kan bezoeken.
Een wandeling op de stadswallen met de wind in je haren mag niet ontbreken!
De Joodse wijk is wat meer vergane glorie en er lopen ook minder toeristen rond, maar het is wel fijn om door de wijk te wandelen.
De Soek Jdid of de bazaar is een beleving van het alledaagse leven in de stad.
En zoals vaak vind ik de rooftop terrasjes subliem.
Shop till you drop! Er zijn leuke winkeltjes in overvloed. Tapijten, kussentjes, kopjes en bordjes, kledij in boho style, kruiden, producten met arganolie... Hier kan je helemaal uit de bol gaan!
De vissershaven Vlakbij de Place Moulay Hassan zie je de kleine, fotogenieke, blauwe bootjes al liggen. Ga je nog wat verder de haven rond dan loop je naar de grote vissersboten. En hier valt in de ochtend heel wat te beleven. Vissers meren aan, verse vis wordt met man en macht aan wal gebracht. Het gaat er vrij druk en lawaaierig aan toe en iedereen staat er naar te kijken. Intussen worden de kraampjes opgezet en kan je verse vis kopen. Recht uit de zee...
Het mooie brede zandstrand Essaouira is een surfersparadijs en dat betekent veel wind! Maar het is wel degelijk een prachtig strand om wandelingen te doen.
Op het strand nabij het centrum kan je ligbedjes huren en daar valt de wind eigenlijk zeer goed mee.
Naar het einde van de dijk toe zijn er een paar strandbars waar je heerlijk kan chillen.
Als je nog wat verder weg wandelt van het centrum wordt het strand breder en ongerepter. Maar daar waait het dan ook weer wat harder. Hier kan je op het strand ook een ritje maken op een dromedaris, maar daar doen wij niet aan mee. We hebben ze over hun snuitje geaaid, een foto genomen en hebben ze verder laten rusten in het heerlijke zonnetje. Ik denk dat ze dat wel geapprecieerd hebben.
Na 2 weken rondreizen in een fantastisch land viel het afscheid ons zwaar... Afstanden zijn vrij groot, maar de landschappen zijn zo mooi en gevarieerd dat het de moeite loont om een roadtrip te doen. De steden zijn allemaal anders, maar o zo gezellig. En de vriendelijkheid van de bevolking maakt deze reis compleet! Marokko is zeer tolerant naar toeristen, je wordt er hartelijk ontvangen.
De heerlijke Marokkaanse keuken Ik houd wel van de Marokkaanse keuken en dan vooral van de tajines met een zoete toets, maar ook van de gevarieerde slaatjes met heel veel koriander. De hipste restaurantjes kan je vooral in Fez en Essaouira vinden.
Chefchaouen
Morisco is een van de betere restaurants had ik gelezen en ik vind het zeker wel een aanrader. De pompoenhumus die je krijgt als hapje is alvast heerlijk!
Fez
Foundouk bazaar: in een trendy interieur kan je genieten van heerlijke kleine gerechtjes om te delen.
The Ruined Garden: simpele keuken in een gezellige tuin.
Aït Ben Hadou
Tanmirt is een klein en gezellig restaurantje in de hoofdstraat van de nieuwe stad, tegenover de oude ksar. Als je op het terras zit kan je het lokale leven aanschouwen. Tof!
Essaouira
Caravane Café is echt een buitenbeetje: een kunstgalerie omgetoverd tot een restaurant of is het omgekeerd?
Strandbar Ocean Vagabond vind ik fijn om te chillen in het zonnetje. Tof voor een lunchke.
L'Kwan vind ik persoonlijk een aanrader. Lekkere gerechten in een gezellig, trendy restaurantje.
Restaurant Le Mogadorien is eerder een klassieker. Typische Marokkaanse keuken in een sfeervol interieur!
Marokko in september Over het algemeen heeft Marokko warme tot hete zomers met bijna geen regen, en koude winters. In de zomer koelt het 's avonds wat af, maar het blijft wel aangenaam. In de Hoge-Atlas is het tijdens de zomer een paar graden koeler dan in de steden. Tijdens de winter sneeuwt het zelfs in de bergen. Essaouira ligt aan de Atlantische kust en is gekend voor de sterke wind, zodat het daar overdag in de zomer maar 24 graden is. In de zon is dat zalig! In de avond koelt het vrij snel af en heb je een jasje nodig.