Athene, een gezellige, kleurrijke stad met een rauw kantje
Kalimera, Kalispera, Kalinichta... Ik ga mijn Griekse taal toch wat moeten bijschaven vrees ik. Omdat Griekenland een van mijn favoriete bestemmingen is in Europa wilde ik toch ook de hoofdstad eens bezoeken, ook al hoorde ik vaak dat Athene niet mooi is. Nadat we de winter in België weer hadden overleefd startten we eind mei 2023 onze reis met 3 nachten Athene, om nadien nog een island hopping te doen. De stad bleek echt een zeer prettige verassing te zijn! Athene is een stad met een geschiedenis, sfeervol met een rauw kantje, heel wat toffe bohemien barretjes, hippe en traditionele restaurants, een massa aan leuke winkels en mooie Oud-Griekse bouwkunst... kortom een kleurig en gezellig allegaartje van van alles en nog wat. Het is een zeer grote stad, dus wegens tijdsgebrek hebben we vooral de wijken in het toeristisch centrum bezocht.
Kan je je makkelijk oriënteren in deze gezellige chaos? Athene bestaat uit verschillende wijken die in elkaar overlopen met een wirwar van straatjes. In deze chaos is het niet altijd makkelijk om dadelijk de weg terug te vinden. Wij hebben ons vooral georiënteerd op 2 grote straten: Ermou en Athinas. In de noordwest hoek van deze straten ligt Psyri. Op de kruising van Ermou en Athinas ligt het Monastiraki plein. Als je de Ermou doorloopt richting oosten dan kom je uit op het Syntagmaplein. Loop je over het Monastirakiplein verder naar het zuiden kom je bij de Romeinse Agora. Loop je nog wat door dan kom je in Plaka en Anfiotika. En van daar ga je naar de Acropolis. Ten zuiden van de Acropolis ligt Makrygianni.
Monastiraki, het historische hart van Athene Ons hotel Athens 21 lag vlakbij het Monastiraki plein, het populairste plein pal in het centrum. Vanuit ons raam hadden we uitzicht op de Acopolis. Toen we voor het eerst van het hotel naar het plein wandelden merkten we instant de drukte. Van ver al zie je de voormalige Tzami moskee pronken. Net achter het plein vind je de overblijfselen van de Romeinse Agora. Ook al heb je geen echte interesse in deze bezienswaardigheden, toch is het leuk om in de aangrenzende straten te wandelen.
Snuisteren op de vlooienmarkt Wat je zeker niet mag overslaan is de vlooienmarkt. Deze bevindt zich vlakbij het Monastiraki plein. Fijn om te snuisteren tussen 2de hands winkels, oude boeken, juwelen en noem maar op. Tussen deze gezellige rommel ontdekten wij een speciaal cafeetje, Bar El Tropicana. Dat kwam ons even goed uit om te genieten van een verfrissend drankje. Het terras bestaat uit allerlei stoeltjes in verschillende maten en kleuren, samen met een vintage sofa uit grootmoeders tijd en een afgesleten salontafel. Een geweldig idee!
Veel kleur en hippe barretjes in de wijk Psyri Psyri is vooral een artistieke wijk. Kleurrijke tekeningen sieren de muren en tussendoor vind je heel wat ambachtswinkels zoals mandenmakers en leermakers. Het Iroonplein is het middelpunt van deze wijk. Hier rijgen de meest trendy restaurants en gezellige vintage barretjes zich aan elkaar. Straatjes die je vooral niet mag missen zijn Protogenous street en Pittaki street. Deze laatste is vooral tijdens de avond mooi verlicht met allerlei vintage lampen. Voor ons is Psyri absoluut de gezelligste plek in Athene.
De wijk barst van de gezellige bohemien cafeetjes:
Juan Rodriguez bar: prachtige cocktail bar met een vintage tintje.
Kafenion 111: een gezellig café in een mooi oud huisje, regelmatig live traditionele Rebetika muziek.
I feel: trendy bar waar je tot 's middags kan brunchen of gewoon een koffietje kan gaan drinken.
Sprookjes in Athene? Echt waar? Little Kook is een pannenkoekenhuis uit een sprookje. Je kan er niet naast kijken; de versieringen rond het huisje en in de straat wijzigen regelmatig van thema. Dit keer was het Alice in wonderland. Zelfs de mensen die er werken zijn verkleed in het thema. Magnifiek!
Kunst & Street art Zoals altijd gaan we ook hier op zoek naar street art. Vooral in de wijk Psyri zie je overal graffiti in de straten, soms wat grauw en lelijk, maar vaak ook prachtige tekeningen en echte kunst. Interesse in een uniek souvenir? Bezoek dan de shop van kunstenares Eugenia Gerontara. Ze ontwerpt handgeschilderde ceramica, posters en T-shirts. Je komt terecht in haar eigen droomwereld. Ze schildert een grappige versie van een aantal personages. https://eugeniagerontara.gr/
Het centrum van Athene Agia Irini Square is het hart van modern Athene en tevens een hotspot. Dit bruisende plein bevindt zich tussen Ermou street en het Syntagma plein, nabij Perikleos. Niet dat hier speciale bezienswaardigheden zijn, buiten de kathedraal van Athene, maar je kan heerlijk terrasjes doen tussen de locals. Als je van kleur houdt moet je zeker Gypsy Jungle bezoeken, een mooi stylish cafeetje. Een beetje verder heb je het Syntagma plein, het politieke hart van de stad. Pal in het midden van dit plein staat het imposante parlementsgebouw. Ter ere van de overleden soldaten is er op het plein iedere zondag om 11 uur een spectaculaire wisseling van de wacht in traditionele kledij.
De Acropolis, het visitekaartje van Athene Op een rotsplateau boven de stad ligt de Acropolis. Deze bestaat uit verschillende tempels en bouwwerken. Het Parthenon met zijn marmeren strakke zuilen is weliswaar het bekendste monument. Spijtig genoeg staat deze bijna gans de tijd in de stellingen voor renovaties. Door verschuivingen van tektonische aardplaten op deze plek brokkelen de monumenten af. Tegenover het Parthenon staat het Erechteion. De zuilen zijn niet strak, maar bestaan uit prachtige gebeeldhouwde vrouwen. Deze tempel werd in de Turkse tijd gebruikt voor de harem van de Turkse Gouverneur. En verder kan je ook een kijkje nemen aan het Odeon, het indrukwekkende theater. Omdat ik had gelezen dat de ochtend zeer druk is hebben we de Acropolis bezocht in de late namiddag; gelukkig stond er bijna niemand aan te schuiven. Het zonlicht is ook mooier in de late namiddag om foto's te nemen.
Plaka & Anafiotika Net ten noordoosten van de Acropolis ligt Plaka, de meest toeristische wijk. Hier voel je de Griekse charme! Je dwaalt door smalle straatjes die naar boven lopen richting Acropolis. Adrianou street is een populaire straat met restaurantjes en leuke souvenirwinkeltjes. En zoals iedereen wilden we natuurlijk ook de beroemde Plaka Stairs (of Mniskleous street) bewonderen. Op zich is het een sfeervol plekje met terrasjes op de trappen; gezellig maar tevens ook zeer druk. Als je van Plaka verder loopt richting Acropolis kom je in de wijk Anafiotika terecht. Hier is het een stuk rustiger en traditioneler. Het lijkt wel alsof je in een verlaten, oud Grieks dorp bent terecht gekomen. Hier zijn geen hotels of restaurants, het is nog een echte woonwijk. Deze wijk bevindt zich direct naast de Acropolis en ligt op een zekere hoogte. Daarom heb je hier ook wel een leuk uitzicht op de stad.
Makrygianni Deze wijk aan de zuidkant van de Acropolis heeft een totaal andere vibe. Het lijkt hier allemaal wat mooier afgewerkt en nieuwer. De Dionysiou Areopagitou is een populaire autovrije promenade met chique neoklassieke woningen. Hier en daar spelen straatmuzikanten en het is vooral leuk om hier te flaneren.
De stad bekeken vanop een heuvel De Lykavittos heuvel kan je bereiken met de kabelbaan. Wij stapten in een kwartiertje van het Syntagma plein naar de Kolonaki wijk om de kabelbaan te nemen. Op 277meter hoogte heb je een weids uitzicht op de immens grote stad. Van boven lijkt het alsof een massa huisjes op elkaar gegooid werden, zonder enige structuur. In het midden van die chaos zie je duidelijk de Acropolis. Deze kan je niet missen. Echt wel de moeite waard!
Saronische eilanden
Na 3 dagen in deze gezellige drukte werd het tijd om te gaan genieten op de Griekse eilanden. De Saronische eilanden liggen vrij dicht bij de hoofdstad, dus ideaal om te eiland hoppen. Vanuit de stad ben je in 15 minuutjes met de taxi aan de haven Piraeus, waar je de ferry kan nemen. In de tijd die we hadden was een combinatie van 3 eilanden nog haalbaar. Tja, kiezen uit 6 eilanden dus... Keuzes maken is voor mij altijd moeilijk, dus ik heb er weer even wat tijd over laten gaan voor ik besloten had welke eilanden we wilden bezoeken. Ze zijn allemaal wel leuk, maar ik heb vooral ook bekeken welke eilanden makkelijk te combineren zijn met rechtstreekse bootverbindingen. Alpha Lines en Hellenic Seaways hebben regelmatige verbindingen tussen Athene en de eilanden. Tickets kan je makkelijk boeken op de website en dan hoef je enkel een dag op voorhand nog even online in te checken. De keuze was gemaakt, het werd Spetses, Hydra en Poros. Deze eilanden zijn vrij klein, maar wel allemaal uniek. Wat ze gemeen hebben is dat het toerisme zich steeds centreert rond de haven, dus alles is goed te voet te doen. Grote hotels en lange zandstranden zal je hier niet vinden, maar wel een gezellige, authentieke vakantiesfeer!
Spetses, het cosmopolitan eiland
Spetses ligt op 2uur varen van Piraeus. Het eiland heeft een aristocratische uitstraling; als je arriveert met de boot zie je al van ver de witte statige kapiteinshuizen schitteren in de felle zon. Het eiland is klein en er rijdt weinig gemotoriseerd verkeer. Een auto huren kan hier niet, een fiets of brommer wel. Wij sliepen 3 nachten in het Orloff resort, een prachtig gerenoveerd herenhuis van 1865. Een aanrader op alle vlakken! Een fantastisch boutique hotel met een geweldige service.
Wat maakt Spetses zo aantrekkelijk?
De boten komen toe in de nieuwe haven Dapia, tevens ook het centrum van het eiland. Als je arriveert heb je dadelijk een gevoel van rust, alhoewel er zeker genoeg te doen is. Direct achter de haven ligt het klokkenplein, het centrale plein in Spetses met terrasjes en winkels. Ook in de straatjes rond het plein is het gezellig om te slenteren. Heerlijk relax!
Het Poseidonio hotel is een echte echte bezienswaardigheid op Spetses. Het is een prachtig gebouw met de nodige grandeur, maar daar betaal je natuurlijk ook een prijs voor. Het werd geopend in 1914 en in 2009 werd het volledig gerenoveerd.
Bouboulina is nog steeds gekend als heldin in de Griekse revolutie. Het huis waar ze woonde, een mooi herenhuis, is inmiddels een museum met gebruiksvoorwerpen uit de oude tijd.
Rondje Spetses met de scooter of liever wandelen?
Een scooter huren op het eiland is een aanrader. Je kan een toertje doen van 25 km rond het eiland; gewoon de kustweg volgen. Onderweg rijd je langs pijnboombossen, kleine baaitjes met kiezelstrand en mooie kliffen. Zalig dat het zo rustig is op de weg.
Of maak een fijne wandeling langs de kust vanaf de Kaïki beach club tot helemaal voorbij de oude haven. Het ganse traject is een 4 tot 5 km lang. Je komt voorbij prachtige huizen en toffe pleintjes en je kan helemaal tot aan de vuurtoren lopen.
Een namiddag strand hoort er natuurlijk ook bij! De strandjes bestaan vooral uit kiezels, maar hoe klein ook, bijna overal is er een kiosk of beach bar en kan je ligbedjes huren. Wij hebben een luie namiddag doorgebracht in Kaïki beach club. Zon, een zalig drankje en afkoelen in zee, meer moet dat niet zijn...
Baltiza De gezelligste plek op het eiland is absoluut de oude haven, Baltiza. Hier vind je ook de leukste cafeetjes en restaurants. Als je op een van de terrasjes zit te genieten van een drankje kan je gadeslaan hoe de vissers de netten uit elkaar halen. Kleurrijke vissersboten dobberen over het water, terwijl katten van het ene naar het andere bootje springen op zoek naar iets lekkers. Het uitgelezen moment om wat dromerig voor je uit te staren...
Lieflijk Hydra
Tijd om naar het volgende eiland te varen. Een half uurtje varen van Spetses en je komt toe in de bedrijvige haven van het lieflijke eilandje Hydra. Het beeld van de huizen die vrij dicht op elkaar geplakt staan tegen een berg laat een idyllische indruk na. Huizen in bruine steen wisselen af met witte en gekleurde huisjes. Een echt schilderijtje! Op dit eiland rijdt geen enkel motorvoertuig. De bezienswaardigheden zijn bijna allemaal te voet te bereiken vanuit de stad. En als je niet goed te been bent neem je gewoon een watertaxi. Op Hydra verbleven we 3 nachten in het Alkionides pension. Het is een simpel, maar goed en rustig hotelletje midden in het centrum.
Waarom is Hydra zo fotogeniek?
Als de boten arriveren staan de paarden samen met hun eigenaar al klaar. Ze dragen de zakjes met bloemen, groenten, allerlei winkelwaar,... Tja, als er geen auto's mogen rijden op het eiland is er niet veel keuze. En de fiets is ook geen optie. Gelukkig worden ze niet ingezet om ritjes te maken met toeristen.
Wilde katten zitten vaak samen bij de vissersboten te wachten op hun stukje vis. Dat geeft weer een fotogeniek plaatje.
Aan de haven is het een drukte, maar zodra je het dorp verder in gaat wordt het steeds rustiger. Kleine straatjes lopen opwaarts en hier en daar kom je de paarden weer tegen die samen met hun baasje naar huis sjokken. Net achter de haven vind je leuke souvenirwinkels en restaurantjes, maar hoe verder je naar boven gaat hoe rustiger het wordt. Op een gegeven moment wandel je langs huizen met mooie, verzorgde tuintjes, prachtige bougainvilles en citroenbomen. Het is hier muisstil.
Terwijl je door de straatjes kuiert kan je een bezoekje brengen aan de oudste apotheker van het eiland: Rafalias Pharmacy. Inmiddels is deze zo populair geworden dat men vraagt om geen foto's meer te komen nemen binnen.
Wandelen langs de kust Hydra is vrijwel gekend als wandeleiland. Wij hebben zelf 2 wandelingen gedaan langs de kust.
De mooiste wandeling loopt vanaf de haven naar het westen. Je komt eerst Kamini tegen, een vissersdorpje met een mini haventje. Hier staat ook het bekende Red House, waar in het verleden een aantal Griekse films werden opgenomen. Als je verder door wandelt kom je heel wat betoverende uitzichten tegen. Aan de ene kant zie je het prachtige blauw van de zee, aan de andere kant dartelen de paarden vrolijk in het groen. Je kan helemaal doorstappen tot aan het mooie kleinschalige Four Seasons hotel.
De wandeling vanaf de haven richting oosten is minder spectaculair, maar wel ontspannend. Na een half uurtje kom je bij het pittoreske restaurantje Mandraki 1800, een oud wit huisje met blauwe raamkozijnen. Het terras is gedecoreerd in dezelfde kleuren, authentiek Grieks blauw. Als je hier iets eet mag je de ligbedjes op het strandje gratis gebruiken.
Schattige straatkatten... Dat de katten op het eiland goed weten hoe ze aan de terrasjes moeten bedelen valt niet te ontkennen. Ze kijken je dan aan met van die grote ogen en een lief snoetje, smekend om een stukje vis. Sommigen gaan nog iets verder en voor je het ziet springen ze op de stoel naast je om de visgraat weg te pikken uit je bord. Grappig!
Love the beach! Ook in Hydra zijn er een paar kleine kiezelstranden op wandelafstand van de haven. Vlychos beach leek voor ons de fijnste plek om te luieren. Een gezellig strandje op een zeer mooie locatie met een strandbar voor een lekkere lunch!
Het vakantiesfeertje op Poros
Op een half uurtje varen van Hydra ligt het laatste eiland dat we zullen bezoeken, Poros. Dit eiland bestaat eigenlijk uit 2 kleinere eilanden die verbonden zijn door een brug. Sferia bestaat uit Poros stad met de haven. De overzijde, Kalavria, is eerder het groene stuk met pijnboombossen. Poros is minder gepolijst dan Hydra of Spetses, maar zeker niet minder leuk. Dit is een echt Grieks eiland zonder toeters en bellen: geen hippe bars, maar eerder authentieke restaurantjes, kafenions, gyros bars, gezellige terrasjes aan het water, toffe souvenirwinkeltjes en kiezelstrandjes. Niki's village was ons hotel voor 3 nachten: een familiehotel op wandelafstand van het centrum, maar rustig gelegen. De kamers zijn vrij ruim en hebben een terras met zicht op zee.
Wat vonden wij leuk in Poros?
De prachtige lichtblauwe klokkentoren. Je kan makkelijk naar boven met trapjes tot aan de toren. Daar geniet je van een mooi uitzicht over het eiland.
Een mooie wandeling langs de haven.
Griekenland is niet echt de plek om lekker roomijs te eten maar Gelati di Poros was toch een verrassing. Het is natuurlijk geen echt Italiaans ijs, maar zeker wel vergelijkbaar.
Souvenirs shoppen! Was het nu omdat dit het laatste eiland was van onze reis of omdat de winkeltjes zo tof zijn? Alleszins hier heb ik er wel een aantal afgeschuimd voor leuke hebbedingetjes: een handtasje, stranddekentjes in toffe kleurtjes,... En nochtans begon het onschuldig met window shoppen...
En als afsluiter... strand Poros is wat meer afgestemd op strandvakanties dan de andere 2 eilanden. Je hebt hier zowel kiezel- als zandstranden. De kiezelstranden die wij bezocht hebben zijn Klein en Groot Neorio. Klein Neorio is echt wel klein met enkel een kiosk; Groot Neorio daarentegen heeft meer beachbars en restaurants. Andere stranden hebben we niet meer gedaan wegens tijdsgebrek. Kleine tip: het Aura all day café, leuk terrasje aan het water op een kilometer van Klein Neorio.
Nog een laatste dag Athene Voor we terug naar huis vlogen hebben we nog een laatste nacht in Athene verbleven. Nog wat shoppen, terrasjes doen, een laatste blik werpen op de Acropolis en lekker gaan eten...zalig! We kozen voor het 14 reasons why hotel, een klein art hotel. Heel tof!
Ik kijk terug op een prachtige island hopping. Waarschijnlijk ga ik nog eens terug naar Athene. En de andere Saronische eilanden staan zeker ook op mijn lijst. Island hopping in Griekenland met de ferry is relax reizen.
Modern Greek cuisine in Athene, meer dan feta alleen Athene heeft op culinair vlak heel wat te bieden. Wij houden sowieso van de echte Griekse keuken, maar in Athene heb je wel wat restaurants die een fijnere versie aanbieden: "modern Greek cuisine". De klassiekers worden dan op een andere manier gemaakt en voorgeschoteld.
Dopios: lokale Griekse keuken met een twist, vooral lekkere gerechtjes om te delen. Tsatsiki op basis van avocado is lekker.
Zampano: kleine gezellige Griekse bistro & wine bar in Psyri.
Mani Mani: prachtig herenhuis met heerlijke fijne gerechtjes om te delen. Nadeel: ze hebben geen terras.
Raki Mezze: de naam zegt het zelf, een toffe mezze bar.
Tou Psiri: authentieke Griekse keuken in een gezellige achtertuin.
Zalig dineren op de Saronische eilanden Spetses
Mourayo: goed visrestaurant aan het water met een leuk terras.
Hydra
Veranda: een geweldig rooftopterras in een traditioneel herenhuis.
Kryfo Limani: authentiek Grieks restaurant in een verborgen tuin onder de citroenbomen.
Poros
Poseidon: traditioneel Grieks en verse vis.
Taberna Rota: in Griekenland mag een gyros niet ontbreken, simpel en goedkoop, maar zeer lekker.
Als je geen zin hebt in een uitgebreide lunch, maar eerder een snelle hap moet je zeker eens bij de bakkers gaan snuisteren voor een lekkere bougatsa; dit zijn hartige pasteitjes met feta en spinazie.