Wie Mauritius zegt denkt aan relaxen op de witte zandstranden. Maar Mauritius is meer; denk aan prachtige watervallen en natuurparken, een leuke vibe, een smeltkroes van culturen.... Het eiland behoort tot de eilandengroep de Mascarenen in Afrika, het is ongeveer 55 km breed en 64 km lang. Er is een enorme diversiteit aan culturen (hindoe, christenen, boeddhisme, moslim,...). De officiële taal is Engels, maar er wordt ook Frans gesproken. Vooral de Franse invloeden zijn er nog duidelijk merkbaar (lekker Frans brood en taartjes). November 2019: dit was onze laatste reis voor de corona crisis uitbrak.
Flic en Flac De eerste 4 nachten verbleven we aan de westkust in Flic en Flac, een aangenaam toeristisch dorp met een paar restaurantjes. We sliepen in les 2 canons, een klein, leuk boetiek hotelletje met kamers met zeezicht. Het eerste wat ons opviel toen we arriveerden was de kleur van de zee: aquamarijn blauw, adembenemend! Het ontbijt (met lekker vers fruit uit de tuin) wordt geserveerd op het terras, met een fantastisch zicht op zee. Ik kon daar wel uren blijven zitten.... In Flic en Flac zelf valt er niet veel te beleven en het strand vind ik zelf ook niet echt bijzonder, maar wij hadden niet meer nodig dan wat rust, vakantie vibes, een goed boek en een paar restaurantjes op wandelafstand.
Zuidwest tour Vanuit Flic en Flac hebben we een schilderachtige dagtrip geboekt naar zuidwest Mauritius. Deze kan geboekt worden bij de meeste plaatselijke touroperators of via het hotel.
We bezochten de slapende vulkaan Trou aux Cerfs.
Als volgt maakten we een stop bij het heilige meer van Grand Bassin met de hindoe tempel.
En als kers op de taart reden we naar de Chamarel waterval en uiteindelijk de 7-colored earth van Chamarel. Deze zandduinen bestaan uit 7 kleuren (ontstaan uit de vulkanische achtergrond) en als de zon schijnt kan je de mooie kleurschakering waarnemen. Van die kleurenpracht hadden we meer verwacht, maar al bij al was het een mooie uitstap.
Pereybère & het noorden In Pereybère aan de noordkust hebben we 5 nachten geslapen in guest house Toparadis, een vrij nieuw hotelletje. Het dorp op zich is niets speciaals, maar er hangt een leuke sfeer en het poederachtige strand is wel aangenaam. Je hebt er een aantal kleine, zeer mooie baaitjes, waar het heerlijk rustig is. Verderop heb je het hoofdstrand van Pereybère, het helt lichtjes af in de zee, zonder stenen of rotsen. Maar verwacht geen verlaten stranden, zoals aan de oostkust! Als je in het weekend naar het strand gaat dan heb je nog meer vertier en drukte, maar dan zie je ook het echte leven op Mauritius. De lokale bevolking gaat met de ganse familie naar het strand, ze brengen stoeltjes mee, BBQ’s, muziek, er wordt gezwommen, fun gemaakt en gegeten. Echt leuk als je iets wil meepikken van de lokale sfeer.
De tofste uitstapjes vanuit Pereybère
Helemaal in het noorden ligt het mooie, fotogenieke kerkje van Cap Malheureux.
Een paar kilometer van Pereybère ligt Grand Baie; je kan er met de bus of taxi naartoe. De baai is prachtig, er liggen vissersbootjes in het glinsterende, blauwe water. Wij zijn er vooral naartoe gegaan om wat te shoppen. Er is een nieuw winkelcentrum met duurdere merkproducten, maar er is ook een leuke openlucht bazaar met toffe souvenirs, deze is een aanrader!
Port Louis
In het oude gedeelte van de stad ligt de Marché Central, waar je fruit, groenten, kruiden, vlees, vis en souvenirs kan kopen. Het is er chaos, warm, druk en het ruikt er niet altijd even fris, maar het is wel een leuke belevenis om er even rond te slenteren.
Als je achter de markt verder door loopt passeer je de Jummah moskee en de Chinese wijk. Vergane glorie, maar wel “the real" Mauritius!
Le Caudan Waterfront ziet er dan weer totaal anders uit. Het is een nieuw complex aan het water met wat winkels en restaurants. Neen, het is niet authentiek, maar wel aangenaam om iets te gaan eten, wat te wandelen en foto’s te nemen. Dit stukje stad heeft ons toch aangenaam verrast. Ik vind Port Louis zeker een “must see”!
De mooie oostkust Aan het einde van de vakantie verbleven we nog een paar nachtjes aan de oostkust. Daar vind je vooral ongerepte, lange, witte zandstranden. In deze regio is het moeilijker om een leuk, klein hotelletje te vinden en wat restaurantjes in de buurt, dus hebben we uiteindelijk een resort geboekt, inclusief diner. Alhoewel het diner wel ok was, is dat concept niets voor ons. ’s Morgens ontwaken en zien dat 90% van de mensen de ligbedjes al hadden ingepalmd met handdoeken, dat is toch de grootste frustratie die er bestaat! Maar eens je het hotel verlaat kan je fijne strandwandelingen maken op lange en ongerepte zandstranden! Wauw!
Cultuur en theetour Vanaf de oostkust hebben we de culturele dagtrip (theetour) geboekt. Deze is echt wel de moeite waard als je graag iets meepikt van het koloniale verleden.
We stopten bij Le Domaine des Abineaux , een mooi koloniaal huis gebouwd in 1872, dat nu dienst doet als museum.
Nadien reden we verder door naar Bois Chéri, de theeplantage en de fabriek. De plantage zelf is niet zo indrukwekkend als die in Sri Lanka; de theeplanten groeien hier op lagere hoogte. We hebben eerst een bezoekje gebracht aan de fabriek en nadien zijn we thee gaan proeven op het terras van het domein. Wat een prachtig uitzicht over het domein!
Daarna bezochten we Saint Aubin, een koloniaal domein waar vroeger de managers van de suikerplantage woonden. Er wordt nog steeds rum geproduceerd en die kan je proeven.
Voor we terug naar ons hotel reden zijn we bij Gris Gris gestopt, om nog even een laatste glimp op te vangen van de ruige zuidkust.
Hagelwitte stranden op een mini-eiland Ons hotel bood gratis boottochtjes aan naar Ile aux Cerfs. We hadden hoge verwachtingen van het eiland, maar uiteindelijk was het voor ons een beetje overroepen. Als je arriveert op Ile aux Cerfs lijkt het alsof je in een pretpark beland bent, met een massa toeristen. Als je verder loopt naar de andere kant van het eiland vind je inderdaad wel de mooiste, lange, witte zandstranden die je in de brochures ziet. Voor ons was het een beetje dubbel.
Eten op Mauritius
Proef zeker een lokale viscurry!
Streetfood is enorm populair bij de Mauritianen. Net na de middag stromen de foodtrucks toe aan de stranden. Wij hebben de samosa en de gevulde roti geproefd: vettig, maar lekker!
In elk toeristisch dorp heb je ook een grote supermarkt die echt wel voldoet aan westerse normen.
Toch ook even vermelden dat het restaurant van guest house Toparadis in Pereybère wel de moeite waard is.
Is november een goede reisperiode? Absoluut! De temperatuur is zeer aangenaam, 27 tot 30°C. Veel zon en weinig regen! Mauritius ligt nabij de Steenbokskeerkring, dus tijdens onze wintermaanden is het daar zomer. Het klimaat is subtropisch.
Leuke strandvakantie afgewisseld met couleur locale en prachtige natuur!
Waarom Mauritius?
de ongedwongen sfeer op de stranden
het lekkere eten
de verbazend mooie kleur van de zee
de mooie natuur en het koloniale verleden
Vervoer op Mauritius
Het verkeer valt wel mee en het is zeker haalbaar om met een huurauto rond te rijden, maar links rijden is ons ding niet. Wij hebben 2 dagtrips geboekt en de rest van de verplaatsingen met een taxi gedaan.
Aan de noord- en de westkust kan je ’s avonds in de toeristische dorpjes gewoon lopen naar de restaurantjes, aan de oostkust zijn er weinig voetpaden, dus dat is wat moeilijker zonder auto.
Het is wel de moeite waard om prijzen te vergelijken als je een taxi boekt.
De prijzen van de tours kunnen ook wel verschillen, afhankelijk van het feit of er al dan niet een lunch of toegangsticket inbegrepen is.