Namasté! India stond al lang op mijn bucketlist, David was eerst niet zo gretig om er naartoe te gaan, maar na veel zeuren heb ik hem zo ver gekregen. In november 2018 vertrokken we eindelijk naar India. Mijn droom kwam uit... Het was al snel duidelijk dat Rajasthan, de Taj Mahal en Goa niet mochten ontbreken. We hebben onze reis volledig naar eigen wens laten plannen bij Namasté Reizen. De verplaatsingen hebben we gedaan met binnenvluchten en privé chauffeur. In Rajasthan hebben we overnacht in sfeervolle hotels en paleizen.
India is met geen enkel ander land te vergelijken, het is een wereld apart! You love it or you hate it! Het is een land van tegenstellingen. Je bezoekt prachtige paleizen en forten, je slaapt in pareltjes van hotels, maar als je weer op straat komt, beland je terug in de realiteit van drukte, lawaai, chaos en vuil. Koeien, kamelen en geiten lopen op straat tussen de mensen en het verkeer. Op drukke punten staat het verkeer vaak stil met het nodige getoeter. Ganse families zitten met z'n allen in één tuktuk... Hoe ze daar allemaal in geraken is me nog steeds een raadsel. Je kan het zo gek niet bedenken... Anderzijds is geen enkel land zo kleurrijk als India. Ja, er zijn mensen die onbeschoft zijn of je aanstaren, maar de meesten zijn vriendelijk en in een hotel of restaurant word je zeer aangenaam ontvangen. Het feit dat we gereisd hebben met een privé chauffeur maakt de reis absoluut wat comfortabeler. Let wel op: de chauffeur is geen gids, hij vervoert je naar een aantal plaatsen, zet je daar af en wacht op je. Zodra je uitstapt komen er altijd een aantal mensen op je af om te gidsen of andere zaken te verkopen. Als je dat niet wenst moet je kordaat neen zeggen en voet bij stuk houden. Wij kijken alvast met een glimlach terug naar deze reis en willen zeker nog meer zien van India. We love it!
Arrival in Delhi Omdat we maar 1 overnachting hadden in Delhi hebben we Old Delhi links laten liggen en een uitstap gemaakt in New Delhi. Toen we uitstapten aan de India gate werden we voor de eerste keer ondergedompeld in het spektakel van India. Het was even wennen: mensen die je aanstaren, drukte, lawaai... Nadien hebben we het Qutab Minar complex bezocht, een mooi bouwwerk uit de islamitische tijd. De toren zelf is 73 meter hoog en telt 5 verdiepingen. Buiten de toren wandel je tussen de ruïnes van de oude moskee. Veel tijd hadden we niet, maar we keken er erg naar uit om onze reis naar Rajasthan verder te zetten. Onze eerste dag was alvast een succes.
Rajasthan, het land van de Maharadja's, een waar sprookje
Rajasthan is de streek in India van koningen, priesters, zalvers en hippies. Het is een schitterende streek met veel kleur, paleizen en verbluffende forten. De steden zijn allemaal sfeervol, fotogeniek en hier en daar ook sprookjesachtig
Jodhpur, de blauwe stad De verplaatsing vanuit Delhi naar Jodhpur hebben we gemaakt met het vliegtuig. Hier sliepen we 2 nachten in een wondermooi paleisje, Ratan vilas. Dit hotel is ooit de woonst geweest van Maharaj Ratan Singh. Een echte aanrader!
Waarom is deze stad zo speciaal?
Vele huisjes in de binnenstad zijn blauw geschilderd. Waarom? Dat is nog steeds een vraagteken...
De trekpleister van deze stad is het imposante Mehrangarh Fort, dat bovenop een heuvel ligt. Van daarboven heb je een mooi zicht op de blauwe kleur van de muren in de stad. Het fort werd gebouwd in de 15de eeuw en is een van de grootste in India. De constructie werd gespreid over 500 jaar, dat merk je aan de verschillende bouwstijlen. Je kan via 7 poorten naar binnen en in het fort loop je van het ene mooie binnenplein naar het andere. Het is schitterend en absoluut een bezoekje waard!
Als je terug naar de stad rijdt kan je nog een stop maken bij het prachtige mausoleum Jaswant Thada, dat nu dienst doet als koninklijk crematorium. Het feit dat het bestaat uit gepolijste, witte marmer maakt het gebouw zo stijlvol.
Na deze sprookjesachtige uitstap werden we onmiddellijk terug ondergedompeld in de chaos en het getoeter. We stapten uit de auto nabij de Sadar bazaar en het was weer even wennen. De drukte, de koeien op straat, de vreemde geuren... We namen even de tijd om stil te staan en rond te kijken. Het is een traditionele kleurrijke markt, maar denk maar niet dat je rustig kan rondslenteren. Het is een bont spektakel: druk en hectisch. Ik kon het toch niet laten om een paar mooie sjaaltjes en doeken te kopen. Als je hier niet geweest bent heb je India niet gezien! We genoten, maar het was fijn om 's avonds in alle rust te kunnen dineren in het hotel onder de blote hemel bij kaarslicht. We hadden wel spijt dat we hier geen dag langer gebleven zijn. Ik had graag de tijd genomen om ook tussen de blauwe muren van de binnenstad te slenteren...
De dag nadien vertrokken we met onze privé chauffeur richting Udaipur. Onderweg zijn we gestopt bij de tempel van Ranakpur, een enorme witte marmeren Jaïn tempel. Deze ligt midden in de natuur en is echt wel bewonderenswaardig. Het is een van de grootste Jaïn tempels in India en werd gebouwd in de 15de eeuw. De zuilen zijn mooi versierd en geen enkele zuil is hetzelfde.
Udaipur, de witte stad Hier hebben we overnacht in Udai Kothi, midden in het centrum. Het is een "heritage style" hotel met prachtige kamers, een zwembad en een rooftop restaurant. Men noemt deze stad het Venetië van India, omdat deze gelegen is bij het schitterende Lake Pichola. Het is de meest romantische stad van India en de bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Voor ons is Udaipur echt wel de aangenaamste stad in Rajasthan. Fijn dat je alles te voet kan doen en de drukte van het verkeer valt hier vrij goed mee. Aan het water heb je een paar leuke terrasjes om even uit te blazen. De lokale bevolking komt naar het meer om de was te doen en als je op een van deze terrasjes zit kan je genieten van dit kleurrijke schouwspel.
Wat mag je niet missen in Udaipaur?
Het City Palace is alvast een "must see". Dit is het grootste paleis in Rajasthan, het is opgetrokken in graniet en marmer. Eigenlijk is het een complex van meerdere kleine paleizen. Het werd gebouwd in de 16de eeuw, in een combinatie van verschillende bouwstijlen. Mooie versieringen op de poorten, muurschilderingen,...prachtig! In het paleis heb je ook een paar leuke winkeltjes met typische zilveren sieraden. Ik kon mij weer niet bedwingen...
Ook een boottochtje op Lake Pichola mag zeker niet ontbreken. Vanuit het bootje heb je een fantastisch zicht op het City Palace en het chique hotel Lake Palace.
Op een boogscheut van het paleis bevindt zich de Jagdish tempel, een grote hindoetempel die zeker een bezoekje waard is.
In het Jagat Niwas Palace kan je iets gaan drinken met zicht op het meer. Je kan lekker wegzakken tussen de kussentjes aan het open balkon.
Happy Diwali of feest van het licht is een van de grootste hindoe feesten. Het valt in oktober of november, afhankelijk van de stand van de maan. Wij hebben er mee van kunnen genieten in Udaipur. De straten en de hotels zijn mooi versierd met bloemetjes, er worden kaarsjes aangestoken en 's avonds is er vuurwerk.
Chittorgarh We lieten Udaipur achter ons en reden door naar het fort van Chittorgarh, het grootste fort van Azië. Het ligt op een heuvel en is 5 km lang. Als je er door rijdt kom je verschillende gebouwen, tempels en paleizen tegen. Het is zeker de moeite waard om een tussenstop te maken, maar het staat voor mij niet bovenaan de lijst.
Voor we doorreden naar Pushkar sliepen we een nachtje in het Bijaipur Castle, een kasteel uit de 16de eeuw omgetoverd tot een hotel. Het was echt wel een speciale ervaring. Bij het binnenkomen kregen we dadelijk een rood bolletje op ons voorhoofd geschilderd ter bescherming. 's Avonds was er een buffet voorzien in het hotel, je kon buiten dineren bij kaarslicht, geweldig!
Pushkar, de heilige stad Hier sliepen we 1 nachtje in het Pushkar Palace hotel, een voormalig paleis midden in het centrum. Het blijkt een van de duurdere hotels te zijn alhoewel dat best meeviel naar onze normen. Het hotel heeft echt wel z'n authenticiteit bewaard.
Deze stad is een buitenbeentje in Rajasthan. Het is een heilige stad, er wordt geen vlees gegeten en geen alcohol gedronken. De trekpleister is het heilige meer waar je enkel mag wandelen op blote voeten. Zeer fotogenieke plaats! Verder kan je er een groot aantal tempels bezoeken. Let hier wel op voor scams. Iemand komt naar je toe en doet zich voor als een priester, hij zegt je om een bloem in het heilige meer te gooien en een wens te doen, als je dat doet wordt er nadien een belachelijke som geld gevraagd. Gelukkig wist ik dat al en hebben we dat steeds kunnen afwimpelen.
Wat me vooral opviel in Pushkar waren hippies die precies toch wel onder invloed waren...Er klonk psychedelische muziek in de straat en hier en daar werden spirituele dansmoves gemaakt. Tja, er wordt geen alcohol gedronken, maar voor de rest weet ik het toch allemaal niet... Het is een echte backpakkersbestemming en er hangt wel een speciaal sfeertje. Dat het hier zeer toeristisch is merk je dadelijk, de hoofdstraat is een straat vol met souvenirwinkeltjes, pofbroeken, T-shirts,.. Het is een plaatsje waar je toch wat langer wil blijven, enkel al omwille van de gezellige boho sfeer.
Jaipur, de roze stad We reden door naar Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan. Daar verbleven we in het Pearl Palace Heritage, een zeer mooi boutique hotel met flair.
Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan en heeft een aantal oogverblindende bezienswaardigheden. De huizen zijn gebouwd in roze zandsteen, vandaar de benaming pink city. De oude stad wordt omringd door stadmuren met prachtige poorten langs waar je de stad betreedt. Als je arriveert in de oude stad word je dadelijk ondergedompeld in een warme zachtroze kleur.
De top 5 van Jaipur
Het City Palace is een complex van gebouwen en binnenplaatsen, het is een mix van rajput en mughal architectuur. De koning die eerst in het Amber fort woonde verhuisde in de 18de eeuw naar het paleis. Het lijkt wel alsof je terechtkomt in een sprookje!
De Hawa Mahal of het Paleis der Winden is geen echt paleis, maar een gevel met ramen en daarachter een gang. Van daaruit konden de haremvrouwen de jaarlijkse parade aanschouwen, zonder zelf gezien te worden.
Naast het City Palace bevindt zich de Jantar Mantar, het observatorium. Er staan instrumenten die de stand van de zon en de maan meten of bepaalde afstanden in het heelal waarnemen, alsook een zonnewijzer. Omdat we in de buurt waren hebben we er een kijkje genomen.
De Jal Mahal of Waterpaleis is ook prachtig om te fotograferen. Het ligt middenin een kunstmatig meer en het kan enkel bewonderd worden van op een afstand.
Jaipur is ook de plaats waar je goed kan shoppen. In het oude centrum heb je tal van bazaars verdeeld over een aantal straten. Hier vind je echt alles, zijden sari's, kledij, potten en pannen, juwelen... noem maar op.
Op 10 km buiten de stad in Ajmer kan je het Amber Fort bezichtigen. Het fort ligt op een heuvel, vanaf boven heb je een prachtig uitzicht op het Maota meer. Het dateert uit de 16de eeuw en was de verblijfplaats van de keizers van Ajmer. Dit is echt wel een staaltje zeer mooie architectuur in een mix van mughal en hindoe stijl. Je ziet vooral roze zandsteen en veel marmer. Het fort is vrij groot en bestaat uit verschillende zalen. De versieringen van ramen en plafonds zijn zo fabelachtig mooi en verfijnd. Tegenwoordig kan je je door een olifant naar boven laten brengen. Doe dat niet, spaar de dieren!
Boho shoppen in Rajasthan Ik houd wel van leuke hippie winkeltjes of marktjes met kleurrijke kledij, sjaals, handtasjes, patchwork, wierook en zilveren sierraden. Vooral in Udaipur en Pushkar heb ik me kunnen uitleven in de winkeltjes. In het citypaleis van Udaipur heb je ook een aantal mooie winkels met zilveren sierraden.
Mensen fotograferen in India In India zijn de mensen vaak kleurrijk gekleed. De vrouwen van de rijkere families hebben mooie zijden sari's aan en de kinderen zijn ook prachtig gekleed. De armere mensen dragen geen zijde, maar toch zijn ze meestal ook gekleed in kleur. Ik heb gevraagd aan mensen of ik hen mocht fotograferen en vaak blijkt dat geen probleem te zijn. Uit respect kan je het best vragen.
Taj Mahal, het symbool van India Onze volgende stop is Agra. De stad op zich is niet echt bijzonder, maar iedereen komt naar hier om de wereldberoemde Taj Mahal te bewonderen. In de 17de eeuw liet Shah Jahan dit mausoleum in witte marmer bouwen als eerbetoon voor zijn geliefde. Het is volledig symmetrisch opgezet. Hoe gek kan het zijn... Al van 's morgens vroeg 6 uur staan er lange rijen aan te schuiven, mannen en vrouwen apart, zoals dat de gewoonte is in India. Als je dan eindelijk naar binnen kan duikt het imposante monument op in al zijn glorie. De zon komt stilaan op, al blijft het nog wel mistig. Het witte marmer krijgt stilaan een mooie kleur onder de gloed van de opkomende zon. Spijtig genoeg lijdt het marmer onder de vervuiling. Het gebouw wordt geler en men moet regelmatig restauratieprojecten opzetten om het opnieuw weer schoner te krijgen.
Verder heb je in Agra nog andere bezienswaardigheden die zeker wel de moeite waard zijn.
Het rode fort van Agra is nog een restant van het Mogolrijk in India. Het fort zelf is enorm groot en bestaat uit een aantal tuinen, paviljoenen en een prachtig wit marmeren paleis. Het leuke is dat het uit gebouwen bestaat in allerlei verschillende stijlen. De rode zandsteen geeft een schitterende gloed aan het fort.
De verlaten stad van Fatehpur Sikri was de hoofdstad ten tijde van het Mogolrijk in de 16de eeuw. Het is een unieke mix van islamitische en hindoe bouwstijlen. Het heeft vrij lang geduurd eer de stad gebouwd was en al na een paar jaar heeft men de stad verlaten door een tekort aan water. Eigenlijk is het nu een spookstad, maar door het toerisme ben je er nooit alleen. Het bestaat uit een aantal paleizen en een moskee. Voor mij lijkt de stijl wat meer hoekiger en strakker gelijnd dan de andere gebouwen die we tijdens deze reis hebben bezocht, maar wel prachtig.
Vanuit Agra reden we terug naar Delhi om daar nog een bezoek te brengen aan de grootste Sikh tempel van Delhi, Gurdwara Bangla Sahib. De tempel is opgetrokken in witte marmer en in het midden heb je een waterpartij; blijkbaar heeft het heilige water een geneeskrachtige werking. Iedereen mag de tempel bezoeken en men deelt gratis maaltijden uit. Als je naar binnen gaat moet je je schoenen uitdoen en dan krijg je een rondleiding door de keuken op je blote voeten. Het voelde aan als een nieuwe belevenis, maar de keuken passeren op blote voeten daar waren we niet echt wild van. Bij het buiten gaan voelde ik de linzen nog tussen mijn tenen plakken...
Zuidwest-India
Goa De dag nadien namen we een binnenvlucht naar Goa, omdat we onze reis wilden afsluiten met een paar dagen zon, zee, strand. Goa is de kleinste deelstaat van India en ligt aan de westkust, het is een voormalige Portugese kolonie en zeer bekend omwille van de lange, witte zandstranden. De sfeer is hier heel anders dan in de rest van India, het is niet zo hectisch en het voelt aan als een mix tussen Europa en India. In de straten zie je gekleurde huisjes die je doen denken aan Portugal. De kust van Goa is al een reis op zich, elk plaatsje aan de kustlijn is weer anders. Hier zou ik wel 14 dagen kunnen rondreizen. We kozen voor een iets luxueuzer hotel in Majorda beach: Alila Diwa Resort. Toen we arriveerden in het hotel voelde dat aan als het paradijs. Vanaf het zwembad heb je een zicht op de uitgestrekte velden, waar regelmatig buffels grazen. Deze natuurlijke setting is prachtig. Het strand ligt op 5 minuten wandelen van het hotel, door de mooie natuur. Op het strand staan hele leuke beach shacks (simpele strandbarretjes) waar je een lekker vers visje kan eten. Als je er iets eet kan je gratis gebruik maken van de strandbedjes.
Vanuit Goa vlogen we een aantal dagen later terug naar huis. En ja, ook hadden hadden we twijfels over India voor we vertrokken, we komen zeker terug! Er is geen enkel land dat tot op heden zoveel indruk heeft gemaakt op ons!
Lekker eten in India In India hebben we er bewust voor gekozen om geen streetfood te eten, maar steeds in een leuk restaurantje en ik kan in alle eerlijkheid vertellen dat wij nooit ziek geweest zijn. De meeste hotels in Rajasthan waar wij sliepen hebben een goed restaurant, waar je ook buiten in de tuin of op het terras kan zitten. Het is er vaak zeer gezellig aangekleed met kaarsjes. In India kan je lekkere vegetarische gerechtjes eten met linzen, groentjes en paneer.
Jodhpur: het restaurant van Ratan Vilas is gezellig en zeer lekker! Wij kozen voor een curry, buiten bij kaarslicht.
Udaipur: het rooftop restaurant van Udai Kothi is aan te bevelen. Mooi uitzicht.
Udaipur: restaurant Ambrai heeft een terras vlakbij het meer. De gerechten zijn ok, maar hier kom je vooral voor het uitzicht op het meer en het City Palace!
Jaipur: Peacock Rooftop restaurant is zeer lekker en leuk. Hier moet je zijn voor een lekkere curry of tandoori. En je krijgt er gratis een muziekoptreden bij van een lokaal bandje.
Goa, Majorda beach:
Eet een gegrild visje op het strand in een beach shack. Simpel, maar vers en lekker.
We zijn bij Martins Corner gaan eten omdat het zo populair is. Het is lekker, maar wel enorm druk.
Restaurant Camron: lekkere visgerechten en curry.
Wat heb ik gekocht in India?
Sjaaltjes
Een sari
In India kan je prachtige zilveren juweeltjes kopen voor een vrij schappelijke prijs.
Ik houd van gezelligheid, deze mooi versierde potjes voor theelichtjes heb ik nog net op de valreep in de luchthaven gekocht.
Is november een goede maand om naar India te gaan? Rajasthan heeft een woestijnklimaat, dus het najaar is aangenaam. Overdag is het nog 29°C, maar 's avonds koelt het snel af tot soms 17°C. (Tijdens onze zomer is het daar vaak 40 tot 50°C.) Goa heeft dan weer een tropisch klimaat, eind oktober stopt het regenseizoen. Wij hebben alleszins geen drup regen gezien.
De foto die je moet uploaden bij uw aanvraag is een ander formaat dan onze pasfoto. Check dat even op voorhand op de website.
Het e-visum is enkel geldig voor passagiers die India binnenkomen via Delhi, Mumbai, Jaipur, Bangalore, Varanasi, Cochin, Chennai, Calcutta, Trivandrum, Goa, Hyderabad, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Lucknow en Trichy.
Van al onze reizen heeft India de diepste indruk nagelaten...
Waarom India?
een spektakel van geuren en kleuren
paleizen en forten die je nergens anders ter wereld kan bewonderen
slapen in een voormalig paleis of kasteel
heerlijke curry en samosa
Tips & weetjes
Als het te warm is voor een t-shirt met lange mouwen, neem dan een dunne sjaal mee om je schouders te bedekken als het nodig is.
Drink een heerlijke Chai masala!
Rajasthan is de meest sprookjesachtige deelstaat van India.
Op een binnenvlucht in India mag je max. 15 kg pp inchecken. Voor de overige extra kilo's betaal je.