Omdat wij meestal op een vrij korte periode veel willen zien en ook nog wat rust willen nemen op het strand proberen we de reis meestal goed voor te bereiden. Er staan altijd wel wat landen op onze bucketlist en door het jaar heen lees ik sowieso al regelmatig iets over onze geliefde bestemmingen. Zo heb ik ook al een idee van de beste reisperiode en de bezienswaardigheden. Om de drukte te ontlopen reizen we bijna nooit in het hoogseizoen; vooral voor de verre reizen kiezen we vaak voor het tussenseizoen (overgang van regen- naar droog seizoen of omgekeerd). Natuurlijk is niet elk land is bereisbaar in het regenseizoen, omwille van aardverschuivingen.
Veiligheid Meestal plannen wij alles zelf: vluchten, binnenvluchten, transporten en hotels. Af en toe laat ik een reis samenstellen op maat door een reisagentschap.
Voor we effectief een vlucht boeken check ik altijd het reisadvies voor dat land op de website van de Belgische Overheid. Hier vind je de nodige info over de algemene veiligheid van een bepaald land alsook over de veiligheid van het transport.
Vervoer & afstanden
Ik bekijk altijd welk vervoer mogelijk is in dat land. We zijn fan van comfortabel reizen, dus wij opteren vaak voor een auto met privé chauffeur als dat mogelijk is.
Vaak nemen we ook gewoon binnenvluchten en indien mogelijk vragen we aan het hotel om transport te voorzien van de luchthaven, dat is het veiligst.
In bepaalde landen, zoals Thailand en Vietnam kan je ook een taxi boeken voor een langere afstand voor een haalbare prijs.
Openbaar vervoer, zoals de bus is meestal veel goedkoper, maar persoonlijk houd ik daar niet van. Ze rijden vaak als gekken.
Voor de kortbij reizen in Europa huren we bijna altijd een wagen.
Als ik een reis voorbereid kijk ik ook naar de afstanden en de reistijden tussen de plaatsen die we willen bezoeken. In Azië is het vaak zo dat je 6 uur onderweg bent voor een afstand van 200 km.
Ik bekijk ook de rondreizen die een reisagentschap aanbiedt, zo heb ik een idee van de tijd die je nodig hebt om bepaalde plaatsen te bezoeken.
Hotels
We houden van kleinere charmehotels (zonder al te veel animatie) of B&B's. Deze boek ik rechtstreeks of via booking.com.
Ik lees altijd reviews op booking.com en tripadvisor, zo vorm je je al een idee van de kwaliteit van het hotel.
Voor ons is het belangrijk om te slapen in een rustige omgeving, als het mogelijk is op wandelafstand van een aantal bars en restaurants. Deze info haal ik vaak ook uit de reisblogs, reviews en de omschrijving van het hotel.
Literatuur & uitstappen
Om de reis wat verder uit te diepen lees ik een aantal reisgidsen zoals Insight Guide en Trotter.
Verder haal ik ook inspiratie uit blogs, vlogs en voorbeeldreizen van reisagentschappen.
Om wat tijd te winnen reserveer ik regelmatig een uitstap op voorhand, maar dat is puur persoonlijke voorkeur .
Bepaalde bezienswaardigheden reserveer je best op tijd online: Burj Khalifa in Dubai, Petrona Twin Towers in Maleisië, Caminito del Rey in Spanje,...
Reisdocumenten
Voor een aantal landen heb je buiten het internationale paspoort ook een visum nodig. Voor vele bestemmingen kan je online een aanvraag doen voor het visum, zodat je geen dag vakantie moet nemen om naar de ambassade te gaan. Makkelijk!
Hou er rekening mee dat je tijdens een online aanvraag ook al een foto moet uploaden en dat het gevraagde formaat soms verschilt van onze gewone pasfoto. Dit is het geval voor Indië. Als je de foto laat maken bij een fotograaf vraag je het formaat voor Indië en zij weten meestal om welke afmetingen het gaat. Dan ben je zeker dat het correct is.
Als je de aanvraag online doet moet je het visum zelf nog wel ophalen on arrival in de luchthaven en cash betalen in euro of dollar.
Belangrijk: Altijd een kopie van het paspoort opslaan in uw gsm of tablet!
Geld
Meestal halen wij geld af als we arriveren in de luchthaven, omdat buiten Europa het vervoer naar het hotel vaak alleen maar cash betaald kan worden.
Sowieso nemen we ook altijd nog wat biljetten mee in euro of dollar voor alle zekerheid.
Vergeet niet om uw bankkaarten te laten openstellen als je buiten Europa reist!
Omdat we comfortabel reizen hebben we meestal ook een kluisje in de hotelkamer. Ik kan het niet genoeg benadrukken: neem maar 1 bankkaart mee op uitstap en laat de rest in de kluis, indien mogelijk! Ook tijdens bepaalde citytrips binnen Europa!
Laat andere waardevolle spullen ook in de kluis achter, indien mogelijk.
Wees ook voorzichtig met je gsm of fototoestel! In sommige landen wordt die gewoon uit je handen gegrist als je een foto neemt.
Vaccinaties
Wat vaccinaties betreft, als je veel reist ben je sowieso best gevaccineerd tegen hepatitis A & B, alsook tegen difterie, tetanus en polio. Voor sommige vaccins heb je een herhaling nodig na een aantal jaren. Als wij niet meer zeker zijn laten we bij de dokter een titer bepaling doen om te kijken of we nog voldoende antilichamen hebben.
Het vaccin tegen buiktyfus is eerder nodig wanneer je reist in minder hygiënische omstandigheden of voor bepaalde landen.
Gele koorts is een verplicht vaccin voor bepaalde landen.
Als je naar een bepaald land reist bestaat de kans dat je te maken krijgt met oplichters, zowel in als buiten Europa.
Ik doe al vaak op voorhand een search naar de meest gebruikelijke scams.
Wees tijdens je verre reizen vooral voorzichtig met taxi chauffeurs en tuktuk drivers. Regelmatig krijg je te horen dat een hotel of bezienswaardigheid gesloten is, zodat zij je naar een andere hotel of een andere plaats kunnen brengen waar ze iets aan verdienen. Check sowieso in de reisgids welke taxi bedrijven het meest betrouwbaar zijn.
Spreek voor de rit altijd een prijs af! Ik vraag ook soms aan de receptioniste van het hotel wat de gemiddelde prijs is voor een bepaalde rit, zodat ik weet wat ik moet onderhandelen met de chauffeur.
Mensen op straat zijn vriendelijk en willen je meestal helpen met van alles en nog wat, maar vaak hangt er ook iets aan vast.
Probeer niet in te gaan op bedelende kinderen, hoe moeilijk dat ook is. In armere landen worden kinderen gebruikt om geld te "verdienen", terwijl ze eigenlijk naar school moeten.
Allerlei
Neem zeker altijd een grote sjaal mee die je kan gebruiken om je schouders te bedekken voor een bezoekje aan een tempel.
Zorg ervoor dat je kleine bedragen cash bij je hebt om af en toe een tip te geven.
Wees niet bang om aan mensen te vragen of je een foto mag nemen van hen. Ik doe dit regelmatig.