Nepal is uniek! Het is een van de meest speciale bestemmingen die ik al bezocht heb. Op een kleine oppervlakte heb je een grote diversiteit van bevolking, enorme hoogteverschillen en immense klimaats- en temperatuurverschillen. Nepal is vooral gekend onder de hikers en mountaineers, maar ook wie houdt van middeleeuwse architectuur, cultuur, natuur, lekker eten en chillen komt hier aan zijn trekken.
Een lappendeken van verschillende culturen De bevolking van Nepal is zeer uiteenlopend. Deze bestaat hoofdzakelijk uit mensen met Indiase en Tibetaans-Birmaanse roots. De oudste inwoners van de Kathmandu vallei zijn de Newar people. Zij zijn de grote kunstenaars! De tempels en huizen met die prachtige houtsnijwerken rond de ramen die je ziet in Kathmandu, Patan en Bhaktapur zijn het werk van de Newari. De Sherpa anderzijds is een Mongoolse bevolkingsgroep die hoog in de bergen leeft. En dan heb je nog de Tharu, deze mensen leven in de Terai regio in het zuidwesten en hebben hoofdzakelijk een Indiase achtergrond. En net deze mengeling van verschillende roots maakt het land zo mooi. Boeddhisme en hindoeïsme zijn de 2 belangrijkste godsdiensten in Nepal. Wist je trouwens dat Boeddha geboren is in Nepal? Zijn geboorteplaats is Lumbini.
Namasté! Namaste is een (hindoe)groet die je nooit meer vergeet nadat je hem wel meer dan 1000 keer hebt gehoord in Nepal. Overal waar je komt spreekt men je toe met namasté. Eigenlijk komt het neer op een "hallo" bij ons, maar dan vooral met de bedoeling om vriendelijkheid en respect te tonen. De hartelijkheid van de mensen in Nepal is echt fantastisch!
Bumpy roads of Nepal Waar je rekening moet mee houden als je je verplaatst zijn de "bumpy roads" of Nepal! Overal zijn er wegenwerken, bulten en files; chauffeurs navigeren door een waas van zand en af en toe zie je een auto of vrachtwagen die van de weg is afgeraakt. In Nepal blijkt dat allemaal heel normaal. Kortom, op de highway hobbel je tegen een gemiddelde van 30 km per uur. Met veel getoeter en wat geduld probeert iedereen zich overal tussen te wurmen en zo een paar meter verder te geraken. Na een tijdje begon ik de tactiek door te krijgen. Bij ons in België kom je daar niet mee weg, maar in Nepal is dit rijgedrag de normaalste zaak ter wereld. Dus weet dat je voor een afstand van 100 km 3 tot 4 uur in de auto zit!
We hadden onze reis naar Nepal gepland in mei 2024, net voor het regenseizoen. Dit was onze route: 3 nachten Kathmandu 2 nachten Bandipur 4 nachten Pokhara om te chillen 3 nachten Chitwan National Park 1 nacht Bakhtapur als afsluiter
Via het hotel heb ik steeds onze privé transporten geboekt. Wel een pak duurder dan de bus, maar toch wat makkelijker en minder tijdrovend.
Prachtige architectuur in Kathmandu
Kathmandu is de hoofdstad en tevens ook een van de 3 koningssteden samen met Bhaktapur en Patan. Op het vlak van cultuur en architectuur zijn het echte pareltjes. De eerste kennismaking met deze stad kan wat overweldigend zijn. Het verkeer is druk, er zijn vrijwel geen voetpaden en de brommers scheuren toeterend langs je heen. En om er nog een schepje bovenop te doen, het stof van de zanderige wegen stuift op, zodat je af en toe ook wat zandkorrels tussen je tanden voelt. De drukte is een beetje vergelijkbaar met India, alhoewel de wegen daar toch wat beter afgewerkt zijn. De eerste aanblik van de stad lijkt chaotisch, maar als je het getoeter van je kan laten afglijden en op zoek gaat naar de leuke plekjes wordt het echt tof! Er zijn prachtige architecturale bezienswaardigheden, winkeltjes, cafeetjes met rooftop terrassen, heritage hotelletjes en heerlijke restaurants.
Gezelligheid in Thamel Wij sliepen in het Nepali Ghar hotel in de Thamel wijk, de meest toeristische en leukste wijk in de stad. Het hotel is een mooi gerenoveerd historisch gebouw. Een aanrader! De bezienswaardigheden liggen vlakbij en het barst hier van souvenirwinkeltjes en restaurants met verborgen tuintjes.
Pashmina & Cashmere Als je tijd hebt om te gaan shoppen in Thamel moet je zeker op zoek gaan naar een mooie wollen sjaal. Cashmere wordt gemaakt van de fijne buikhaartjes van berggeiten uit de Hymalaya. Pashmina is nog fijner en wordt gemaakt van de buikhaartjes van een speciale soort berggeiten. Pashmina is eigenlijk de luxere versie van Cashmere. De mooiste sjaals zijn deze waar geen andere stoffen aan toegevoegd zijn, zoals goedkope nylon. Als de sjaal wat glanst mag je er zeker van zijn dat het geen 100% wol is. De pure wollen sjaals zijn mat van kleur en zitten deftig verpakt in plastiek. De winkeltjes waar je kan afbieden op de prijs zijn zeker niet de winkels waar je echte Cashmere koopt. Sowieso blijft het hier altijd moeilijk om uit te maken of je geen namaak producten koopt...
Als je van Thamel richting Durbar square gaat passeer je de hectische Asan bazaar. Hier komt de lokale bevolking inkopen doen. Kruidenwinkels, slagers, electronica en kledingwinkels wisselen elkaar af. Het is een drukte van jewelste en hoewel je de slager misschien liever links laat liggen is het wel een belevenis om hier even rond te lopen.
Durbar Square Durbar Square is de belangrijkste culturele en architecturale bezienswaardigheid. Het is een groot, open plein met prachtige oude gebouwen en tempels.
Er staan wel 50 tempels op het plein. Wil je ze allemaal tot in detail bekijken ben je wel even zoet.
Het mooie witte gebouw dat je al van ver ziet staan is een deel van het oude Koninklijk Paleis (Hanuman Dhoka). Zeker de moeite waard om ook eens binnen een kijkje te nemen.
Kumari Ghar (de residentie van de Kumari) is een mooi gebouw in Newar stijl.
Snuister ook even tussen de souvenirs op het marktje.
Als je op zoek bent naar een leuk rooftop terras moet je echt wel vaak naar boven kijken, anders ga je ze niet vinden.
De Kumari The living godess of Kumari is een zeer speciale traditie die voor mij persoonlijk wat vreemd voelt... Deze godin wordt gekozen uit een groep van 3 tot 5 jarige meisjes. Ze wordt op een voetstuk geplaatst, maar anderzijds kan ze niet deelnemen aan de normale activiteiten van een kind. Ze staat op dieet en haar dag bestaat uit het uitvoeren van zegeningen. Ze verblijft in een tempel op Durbar Square en elke dag staan er rijen toeristen aan te schuiven in de hoop een glimp op te vangen van haar. Ik krijg een beetje het gevoel van een vogel in een kooi, maar misschien bekijk ik dat verkeerd... Gelukkig kan ze vanaf haar puberteit opnieuw aan het normale leven deelnemen. Dan wordt er opnieuw een jonge godin verkozen.
De verborgen parel in de stad, Garden of Dreams Als je de drukte beu bent kan je even uitblazen in het stadspark "Garden of Dreams". Je betaalt wel om binnen te gaan in het park, maar je komt in een rustige oase terecht. Je hebt het gevoel dat je in Europa bent beland, maar deze Edwardiaanse, Engelse stijl zie je wel meer in Azië. Er is een mooi restaurant gevestigd in het park waar je ook welkom bent voor een drankje. Wij hebben hier aan het eind van de namiddag genoten van een heerlijk terrasje met zicht op de huppelende eekhoorntjes in het gras. De tuin werd lang verwaarloosd; maar goed dat hij intussen onder handen genomen werd. Ik vind het echt wel een meerwaarde voor de stad.
De ogen van Boeddha Mocht je je afvragen waarom er op de Boudhanath Stoepa ogen geschilderd zijn, dit zijn ogen van Boeddha! Zijn ogen zijn steeds half dicht, omdat hij mediteert. Deze plek is heilig; velen komen hier om hun karma te reinigen. Heb je het gevoel dat het tijd wordt om ook jouw karma te reinigen? Volg de pelgrims en loop steeds met de klok mee rond de stoepa. Mijn karma is alvast gezuiverd! Het plein en de straten rondom de Boudhanath Stoepa vormen de Tibetaanse wijk. Hier vind je ook hotels, winkeltjes en leuke rooftop bars. Deze wijk is rustiger om te overnachten dan Thamel, maar lijkt me alleszins ook wel gezellig.
Swayambunath (monkey temple) Van Thamel wandel je op 45 minuutjes naar de apen tempel en dan heb je nog een flinke klim voor de boeg. Overal zitten apen, op de trappen, op de daken, je kan er niet naast kijken. 365 trappen verder ben je eindelijk boven vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op de stad. Toen pas viel het ons op hoe groot Kathmandu eigenlijk wel is.
Rituele crematies aan de Pashupatinath tempel Deze hindoe tempel ligt aan de Bagmati rivier, waar dagelijks een aantal crematies plaatsvinden. Eerlijk gezegd was het wat vreemd om aan de overzijde van de rivier naar de confronterende taferelen te kijken. Het is een eeuwenoude traditie, maar het is wel wat dubbel... Het dode lichaam wordt eerst ritueel gewassen in de rivier, in een doek gewikkeld en op de brandstapel gelegd. In tegenstelling tot India mag je hier wel foto's nemen, omdat men gelooft dat de ziel al uit het lichaam is getreden voor het op de brandstapel terecht komt. De as wordt nadien in de rivier gestrooid. De rook die je aan de overkant ervaart krijg je de eerste uren niet uit je neus en het verdriet van de mensen blijft nog enige tijd nazinderen. Het is een mooi ritueel om bij te wonen maar anderzijds ook zeer emotioneel.
Aardbevingen Spijtig genoeg kunnen we het niet onder de mat vegen. Nepal is en blijft gevoelig voor aardbevingen. De ergste was in 2015 toen ook de Kathmandu Vallei er aan moest geloven. Gebouwen en tempels stortten in en velen stierven. Hier en daar zie je nog restanten van deze beving, maar uiteindelijk zijn de tempels weer bijna helemaal opgebouwd. Inmiddels heeft men de gebouwen ook versterkt. Het is magnifiek hoe alles weer is rechtgetrokken in een paar jaar tijd. In november 2023 werd het westen van Nepal getroffen door een aardbeving. Spijtig genoeg is dit de realiteit in Nepal...
Bijzondere spiritualiteit Nepal is een spiritueel land. Hier en daar ruik je wierrook en zie je Sadhu's zitten met hun hoofd in een andere dimensie. Een Sadhu wijdt zijn leven aan het hindoeïsme. Hij is vooral bezig met karma, meditatie en yoga en draagt okergele kledij. In Kathmandu zie je ze vaak en neen, het zijn geen acteurs. Maar natuurlijk beseffen ze ook wel dat elke toerist een kleine bijdrage wil leveren voor een mooie foto of een zegening van het karma.
Hoog in de Hymalaya
Wat Nepal zo uniek maakt is dat je op een afstand van 30 km soms een hoogteverschil krijgt van bijna 8000 meter! Het Hymalaya gebergte strekt zich uit over 5 landen, waaronder ook Nepal. Vele bergtoppen steken boven de 7000 meter uit en zelfs een aantal boven 8000 meter. De hoogste berg ter wereld is de Mount Everest met 8849 meter hoogte, bij de meesten onder ons wel gekend. Het gebergte bestaat uit verschillende regio's, waarvan Annapurna en Khumbu vrij bekend zijn.
Als je de Mount Everest wil zien kan je een trekking boeken in de Khumbu of Everest regio vanuit Kathmandu.
Het Annapurna circuit is een meerdaagse trek die je langs mooie landschappen en bergdorpjes en leidt. Deze kan je makkelijkst vanuit Pokhara doen.
Everest Heli tour Ik zag het helemaal niet zitten om een meerdaagse hike te doen tot een hoogte van bijna 5000 meter, daar ben ik niet voor getraind. Maar toch wilden we de Mount Everest zien! Dus zoals altijd kozen we voor de meest comfortabele oplossing, een heli tour in de Khumbu regio (Everest regio). Het is vrij duur, maar wel echt de moeite waard! Deze tour heb ik 2 dagen voordien nog kunnen boeken bij Prabhu helicopter.
De dag dat we de vlucht hadden gepland was het vrij bewolkt. Op de heli basis moesten we toch nog wel een uurtje wachten om te kijken of we effectief mochten opstijgen. Spannend, maar uiteindelijk klaarde het helemaal op en kregen we een "go". We vertrokken vanuit de luchthaven in Kathmandu en zelfs als je nog geen sneeuwtoppen ziet is het landschap van rijstvelden en bergen fascinerend. Na 45 minuutjes vliegen maak je in Lukla een stop om brandstof af te laten en zo de helikopter lichter te maken. Dan stijg je weer op richting Pheriche, een populaire stopplaats voor hikers. Daar kan je even uitstappen en foto's maken van de prachtige witte bergen. Je staat hier op 4370 meter hoogte; het waait en het is ijskoud, maar gelukkig scheen de zon. Na een kwartiertje stijg je opnieuw op. De heli vliegt op 6000 meter hoogte tussen de sneeuwtoppen door. En plots zie je recht voor je de Mount Everest opduiken! Fantastisch! Als afsluiter ga je ontbijten op het terras van Hotel Everest View. Hier kregen we echt wel dat wauw gevoel! De Mount Everest staat letterlijk in de achtertuin van het hotel, bij wijze van spreken dan.
Het Newari dorp Bandipur
Neem een stap terug in de tijd en ga naar Bandipur! Dit schitterende dorpje ligt op 5 uur rijden van Kathmandu. Het centrum bestaat uit 1 lange verkeersvrije hoofdstraat en het is er zeer gezellig en rustig. Huizen in Newar stijl staan te pronken langs de straat en de omgeving is eveneens indrukwekkend. In de latere namiddag zie je de schoolkinderen terug naar huis wandelen, al dan niet vergezeld door mama. De kinderen spelen hier 's avonds nog op straat, terwijl hun ouders nog even buiten zitten te praten. Wat een authenticiteit!
Het dorp zelf is al een bezienswaardigheid op zich. Huizen uit rode baksteen met prachtig houtsnijwerk typeren de Newar stijl.
Voor een uitzicht op de Hymalaya moet je naar het Thundikel plateau wandelen bij zonsondergang en hopen op een klare lucht. Wij hadden wel degelijk de pech dat de sneeuwtoppen verstopt zaten achter een dicht wolkendek.
In en rond het dorp zijn er ook een paar mooie tempels die je kan bewonderen.
Om het lokale leven te aanschouwen kan je een leuk terrasje uitkiezen en hier een paar uur blijven zitten. Zalig!
Op een half uurtje wandelen van het dorp ligt de kleine Chinese muur. Deze kan je makkelijk combineren met de hike naar Ramkot.
Voor onze overnachting hadden wij gekozen voor The Old Inn, een mooi, oud Newari huis. Als je houdt van een charmante slaapplaats is dit het perfecte hotel, maar echte luxe ontbreekt hier. Het uitzicht daarentegen als je in de ochtend het raam opent is magnifiek! Daar kan luxe niet tegen op.
Hiken naar Ramkot Vanuit Bandipur kan je een mooie wandeling maken naar Ramkot. De wandeling loopt over een afstand van 6 km en kost je 1.5 uur. Een vrij makkelijke wandeling... toch richting Ramkot. Wat ik vrij laat door had was dat de weg het lichtjes bergaf liep naar Ramkot en dat we nog terug moesten... bergop dan. Voor een geboren wandelaar zal dat zeker geen probleem zijn, maar voor mij was het puffen en zweten, vooral met die hoge temperaturen. Al bij al ben ik, weliswaar met een oververhit hoofd, op 2 uur terug gewandeld naar Bandipur. Daar aangekomen was het tijd om te chillen op een terras... Alleszins, het landschap is prachtig! Je komt voorbij mooie rijstterrassen en hier en daar passeren er lieve geitjes.
Ramkot village zelf is ook de moeite waard. Het is een klein, authentiek dorp waar het gewone leven zijn gangetje gaat. Hier en daar ligt er een geitje of een hond in de zon te genieten en de dames zijn zoals gewoonlijk hard aan het werk. We merkten op dat de vrouwen in Nepal echt wel serieuze lasten op hun rug dragen. Dat lijkt me enorm zwaar in die hitte, maar ze blijven hartelijk lachen tijdens het werk. Ramkot is vooral leuk om wat rond te struinen tussen de traditioneel gekleurde huizen en de lieve mensen te begroeten met een hartelijke "namasté". Inmiddels is er ook één mini cafeetje aanwezig met een paar stoeltjes buiten. De weinige toeristen die je in Ramkot tegenkomt hebben blijkbaar allemaal de weg gevonden naar dat ene café. Grappig dat je daar in de middle of nowhere ook nog landgenoten tegenkomt!
Pokhara, city of mountains & lakes
Phokara zelf is een vrij grote stad, maar de echte toeristen hub is eigenlijk "Lakeside". De naam zegt het zelf, de stad ligt aan het mooie Phewa meer. Omdat de stad niet ver van het Annapurna gebergte ligt worden van hieruit ook meerdaagse hikes georganiseerd. Wij zijn zelf niet erg getraind, dus wij hebben de wandelingen op hoogte links laten liggen. Bij helder weer kan je de sneeuwtoppen ook zien vanuit de winkelstraat of zelfs vanuit de hotelkamer. Als het bewolkt is zie je niets, maar als het opklaart worden er plots witte pieken tevoorschijn getoverd. Magnifiek!
We verbleven hier een paar nachten in het Middle Path & Spa hotel, midden in het centrum. Een goed hotel en subliem ontbijt.
Ook al zijn de hikes fysiek te zwaar voor sommigen onder ons, Pokhara heeft meer te bieden en is vooral indrukwekkend als het gaat om de prachtige mountain views.
Wij houden vooral van het boho sfeertje dat rond de Lake hangt.
Je kan heerlijk wandelen langs het meer en chillen in een van de krakkemikkelige barretjes. Zalig!
Wie houdt van souvenirs shoppen is hier ook aan het juiste adres.
Vanuit Pokhara kan je ook Begnas Lake bezoeken. Het is een korte rit met de taxi, maar spijtig genoeg hadden wij geen tijd meer.
Het symbool van de vrede: de World Peace Pagoda. Deze witte stupa zie je al staan van beneden aan het meer. Je kan je met een bootje naar de overkant van het Phewa meer laten varen en vandaar is het een klim van 40 minuten naar de stupa. Dus ofwel puffen en zweten voor dat geweldige uitzicht ofwel voor comfort kiezen en een taxi nemen tot boven...
Het icoon van Nepal, de Machapuchare Bij helder weer zie je vanuit Pokhara de heilige berg Machapuchare of Fish tail. Deze is het visitekaartje van de stad! De berg rijst zeer snel op en is in principe herkenbaar aan de gespleten top waardoor hij op een vissenstaart lijkt. Maar als je hem vanuit een andere hoek bekijkt lijkt hij eerder op een gewone hoge puntige top en is hij minder makkelijk herkenbaar. Bij zonsondergang, als de wolken wegtrokken konden we hem zien vanuit onze hotelkamer. Wauw!
Sarangkot Wij vinden Sarangkot een must see! Met een taxi is het trouwens maar een kwartiertje rijden vanuit Pokhara. Dit dorp ligt op 1600 meter hoogte en wordt vooral bezocht omwille van het geweldige uitzicht op het Annapurna gebergte. De beste momenten zijn zonsopgang en -ondergang. Als de zon op de witte toppen schijnt krijg je een prachtige gloed te zien. De dag die wij gepland hadden om naar Sarangkot te gaan was vrij bewolkt, dus we vreesden ervoor dat we niets gingen zien. Uiteindelijk ben ik blij dat we toch de taxi genomen hebben naar het uitkijkpunt. Naar de avond toe klaarde het op, witte wolkjes schoven op en plots... ja hoor, sneeuwtoppen priemden tussen de wolken door. Hoe surrealistisch is het om bij 30 graden in T-shirt te staan kijken naar de besneeuwde bergen?
Sauraha
Na Pokhara was het tijd om te vertrekken naar Sauraha. Plots bevind je je in een ander landschap, namelijk de Terai of lowlands van Nepal. Hier zie je helemaal geen bergen meer, maar savanne en rijstvelden. Het dorp zelf heeft een welbepaalde charme. Er rijden weinig auto's en mensen verplaatsen zich vooral met een oude fiets. Regelmatig zie je een olifant in het straatbeeld en geitjes lopen her en der door de velden. Geen drukte en uitlaatgassen, maar enkel rust...
Onze keuze voor de overnachting viel op het Chitwan Green Park hotel. Het lijkt me een van de beste hotels te zijn van Sauraha, het ligt in een rustige buurt en heeft een prachtig zwembad. Eigenlijk is Sauraha vooral de uitvalsbasis voor een bezoek aan Chitwan National Park. De Rapti rivier scheidt het dorp van het park. Aan de rivier zijn er een paar leuke cafeetjes om te chillen. Tegen de avond zet men hier tafels en stoelen buiten om te genieten van de zonsondergang. In de late ochtend zie je regelmatig de olifanten die door hun baasje gewassen worden in de rivier. Een heerlijk bad! Olifanten zijn hier werkdieren. Blijkbaar worden er ook olifantenritjes verkocht om de safari te doen, maar dat is alvast niet aan ons besteed. Het is me zelfs een raadsel of de dieren al dan niet goed behandeld worden...
Jeepsafari in Chitwan National Park Een safari in Nepal is natuurlijk niet te vergelijken met die in Afrika, maar als je in Sauraha bent moet je deze echt wel doen. Wij hebben gekozen voor een volledige dag jeepsafari. Je duikt dan dieper het park in en hebt meer kans om dieren te spotten. Deze hebben we een dag voordien via het hotel geboekt. Ik ga je wel al dadelijk teleurstellen, de Bengaalse tijger hebben we niet kunnen zien, maar blijkbaar is die kans zeer klein. Aan het gedrag van de apen zie je wel wanneer er een tijger in de buurt is, maar daarom spot je hem nog niet. Apen beginnen hoog in de bomen te schreeuwen om de hertjes te waarschuwen dat er een tijger in de buurt is. Fascinerend. We hebben wel herten gezien, neushoorns, olifanten en een prachtige slotbeer (Indische beer). Dank aan onze gids en chauffeur!
Bhaktapur
We hebben onze reis afgesloten met een nachtje Bhaktapur. Deze stad is net zoals Kathmandu een koningsstad, maar dan kleiner en nog mooier. Het is vooral een gezellige en vrij overzichtelijke stad.
We sliepen in het Bhadgaon hotel aan de rand van het kleine centrum.
Waarom vinden wij Bhaktapur zo geweldig?
Alles is op wandelafstand en er is weinig verkeer in de oude stad.
De rooftop bars zijn hier nog leuker dan in Kathmandu. Tof om foto's te maken van de tempels vanuit een andere hoek.
De oude charme van Durbar Square.
Taumadhi Square (net achter Durbar Square) met de imposante Nyatopol tempel. Deze tempel heeft maar liefst 5 daken boven elkaar in afnemende grootte. Prachtig!
De Dattatraya tempel op het gelijknamige plein.
Pottery Square is leuk. Pottenbakkers stellen hun zelfgemaakte kruiken en potten te koop op het plein.
Chillen op de trappen van de tempels of gewoon door de straatjes struinen.
De leukste souvenirs shop je in Bhaktapur!
Boekjes en kalenders in Loktapapier. Dit papier wordt gemaakt van een struik die op 2000 meter hoogte groeit. Het voordeel is dat de bast van de struik steeds weer aangroeit.
Kleurige geschilderde maskers.
Artisanale kleipotten.
Handgemaakte zilveren sierraden.
Singing bowl om te mediteren.
In Bhaktapur sloten we onze reis af en met pijn in het hart namen we afscheid van Nepal! Gelukkig staan de herinneringen in ons geheugen gegrift...
Fair Trade in Nepal
Women's skills development organisation is eenFair Trade organisatie die zich inzet voor kansarme vrouwen. Ze hebben een winkel in Kathmandu en Pokhara. Ik was meteen verkocht toen ik de winkel binnen ging. Handgeweven sjaals, handtassen, toiletzakjes, handbedrukte pyama's,... Men hanteert vaste prijzen en het is niet goedkoop naar Nepalese norm, maar wel de moeite waard!
En tot slot, vergeet niet te genieten van het lekkere eten in Nepal! Typische gerechten in Nepal die je niet mag missen zijn de momo's en de Nepalese thali!
Kathmandu
Third Eye restaurant serveert Nepalees Indische keuken. Fijne keuken en tof terras.
Roadhouse Café is leuk voor een pasta of pizza. Gezellig ook.
Bandipur
Hymalayan Café: simpel maar goed.
In de hoofdstraat zijn er een aantal kleine lokale restaurantjes die heerlijke thali's serveren voor een paar euro.
Pokhara
Utopia garden: een verborgen tuintje nabij het meer; men serveert vooral lekkere Indiase gerechten. Een aanrader!
Fat Monkey is ok, maar misschien wat overroepen.
Fresh Elements is ook een aanrader. Het is een vrij trendy restaurant en men serveert vooral Westerse gerechten.
OR2K vind ik persoonlijk heel leuk om even te chillen.
Sauraha
Shantiko kitchen is een fantastisch restaurantje. Het is knus en simpel, maar de keuken is echt uniek. De rocksongs op de achtergrond zorgen voor het cozy backpackersgevoel.
Bhaktapur
Daily Grind café is leuk voor een koffie met een stuk taart of een snelle lunch.
Het klimaat Nepal heeft op korte afstanden verschillende klimaten. Dat heeft onder andere te maken met het hoogteverschil. Over het algemeen kan je zeggen dat Nepal een subtropisch klimaat heeft, maar in de hoger gelegen delen heerst een alpien klimaat of bergklimaat. De Terai regio in het zuiden is de warmste regio. In de wintermaanden zijn de luchten over het algemeen klaarder en is het vrij mild. De regentijd in Nepal loopt van juni tot september, dan kan het vrij warm en drukkend worden. Deze periode is niet ideaal, omdat er dan vaak aardverschuivingen voorkomen. In de maand mei hadden wij al hier en daar een buitje en wat bewolking, maar mei is zeker nog aangenaam.
Nepal heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen...