Als ik aan Lissabon denk denk ik vooral aan nostalgische trammetjes, gezellige straatjes en rode daken. Lissabon is gebouwd op 7 heuvels aan de Taag. De stad is opgedeeld in een benedenstad (Baixa) en een bovenstad (Bairro Alto en de oude wijk Mouraria en Alfama). Verplaatsingen doe je met een moderne buitenlift, kabelbaantjes of oude, krakende trammetjes. Toen ik over deze stad las wist ik niet goed wat ik moest verwachten: boven, beneden, een lift midden in de stad?
Wat maakt Lissabon zo uniek? Lissabon is geen grote metropool, maar de stad straalt nostalgie uit. Vooral het oude centrum geeft een wat afgeleefdere indruk, maar dan wel met de nodige kleur en charme. De pleinen daarentegen stralen dan weer eerder grandeur uit vanwege de chique gebouwen. Deze stad is ook gekend voor de verschillende schitterende uitzichtpunten.
De mooiste pleinen van Baixa, de benedenstad De 2 belangrijkste en mooiste pleinen bevinden zich in het centrum van Baixa. Tussen deze pleinen loopt de winkelstraat Rua Augusta.
Rossio plein: Dit is het kloppend hart van de benedenstad. Hier staat ook het prachtige theatergebouw. Vooral de mooie vloer in golfmozaïek valt op.
Praça do Comércio: Het handelsplein is een schitterend en imposant plein vlakbij de Taag. Als je even rondkijkt zie je aan elke zijde van het plein gebouwen met prachtige arcadebogen. Leuk om hier een terrasje te doen met zicht op de rivier.
Castelo de Sao Jorge & de oude wijk Alfama Lijn 28 is de oudste tramlijn van de stad en brengt je van de benedenstad naar de oude wijk boven, Bairro Alto. Dit knarsende trammetje hijst zich naar boven tegen een immens traag tempo. Hij rijdt zo dicht tegen de huizen dat je het gevoel hebt dat hij er tegen zal botsen. Op de hoogste heuvel van de stad ligt Castelo de Sao Jorge. Binnen de vestingmuren van de burcht heb je een mooi uitzicht over de stad. Rond het kasteel ligt het oude Lissabon (de wijken Alfama en Mouraria), dat ooit overheerst werd door de Moren. Een wirwar van steile trappen en nauwe straatjes geeft een schilderachtig beeld van deze volkswijk. De huisjes hebben een pastelkleurtje gekregen en overal hangt de was buiten, zoals vaak in het zuiden. Persoonlijk vind ik deze wijk het mooiste deel van de stad.
Miradouros Door de hoogteverschillen in de stad zijn er prachtige uitkijkpunten, deze worden miradouros genoemd. Het zijn toeristische trekpleisters; vaak staan er bankjes en zijn er een een paar kiosken met terrasjes. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de stad en het glinsterende water van de Taag. Wij hebben onderstaande 3 uitzichtpunten bezocht:
miradouro de Graça
miradouro de Santa Luzia
miradouro Senhora do Monte
Azulejos Ook in Lissabon vind je de geschilderde siertegels terug die in Portugal en Spanje gebruikt worden als decoratie. Eigenlijk is dat nog een prachtige erfenis van de Arabische cultuur. Je ziet ze vooral op de buitenmuren van kerken en in metrostations. Wat me opvalt is dat de blauwe kleur het meest wordt gebruikt...
Elevador de Santa Justa en de kabelbaantjes Lissabon heeft buiten trams en bussen ook nog een lift en kabelbanen die bij het openbaar vervoer kunnen gerekend worden. De sierlijke gietijzeren constructie van de lift werd ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel. Deze lift verbindt de benedenstad met de uitgaanswijk Bairro Alto, boven. Naast de lift boven is er ook weer een prachtig uitkijkpunt. Verder heb je nog 2 kabelbanen die de beneden- en de bovenstad verbinden, wij hebben een ritje naar boven gemaakt met Elevador da Gloria.
Hip en trendy Lissabon
Aan de haven van Lissabon ligt Passeio das Docas of Waterfront. Je kan hier heerlijk langs het water wandelen maar ook terrasjes doen. De oude pakhuizen aan de haven zijn gerestaureerd tot cafeetjes en restaurants.
500 meter verder ligt de LX factory, de nieuwe culturele hotspot. Een oud fabrieksterrein werd omgetoverd tot een leuke plek met veel street art, winkeltjes, cafeetjes en kunstgalerijtjes.
Moderne kunst Aan de andere kant van de stad net buiten het centrum aan de Taag vindt een volledig moderne stadsvernieuwing plaats, Parque das Nações. Parken met openbare kunst, een modern winkelcentrum, architectonische gebouwen en tentoonstellingen geven een strak beeld aan de stad.
Belém De voorstad van Lissabon is vooral gekend van de lekkere zoete pasteitjes Pastéis de Belém. Deze bakker maakt de gebakjes al zeer lang volgens een eigen origineel recept en is de enige die deze naam mag gebruiken. Intussen kan je ze ook al elders kopen, maar dan worden ze Pastéis de Nata genoemd. Anderzijds heb je hier ook een prachtige historische bezienswaardigheid, het klooster Mosteiro dos Jeronimos. Het klooster werd in de 16de eeuw gebouwd door koning Manuel I en nadien geschonken aan de monniken. Het is een prachtig stukje architectuur in een mix van oosterse en moorse stijl. Vanuit Lissabon kan je makkelijk met de bus of tram 15 naar Belém.
Heerlijk dineren in de binnenstad
Beber & comer by Novamesa: zeer lekkere tapas.
Castro restaurante: verfijnde Portugese keuken (uitgaanswijk Bairro Alto).
Lissabon: van de bovenstad naar de oever van de Taag.