Turkije is bij velen onder ons gekend als een vakantiebestemming met grote badplaatsen, een massa aan luxe hotels en winkeltjes met nepmerken. Maar als je deze plekken achterwege laat en je bezoekt de echte parels van dit land ontdek je de ware magie. Imposante landschappen, schattige theehuisjes, prachtige architectuur, een mooie kustlijn... Turkije heeft het allemaal. September 2023: tijd om naar Istanbul te vertrekken!
Tijdens de voorbereiding van onze reis merkte ik dat de afstanden sowieso al groot zijn. Ook al neem je binnenvluchten, dan nog moet je nadien een stukje rijden om bij je bestemming te komen. Istanbul en Cappadocië waren voor ons zeker een must en dan heb ik nog een leuk plekje gevonden aan de Lycische kust om af te sluiten. We hadden maar 2 weken vakantie, dus Pamukkale kon er spijtig genoeg niet meer bij.
Istanbul
Geschiedenis in een notendop Istanbul was lange tijd de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en is de grootste stad van Turkije. In de oudheid was de stad Grieks maar na een resem veroveringen heeft de Ottomaanse Sultan zich daar gevestigd. Hij zorgde voor de bouw van moskeeën en de renovatie van paleizen. Er ontstond een mengeling van religies, onder andere moslim en orthodox. Na de val van het Ottomaanse Rijk werden hele groepen Grieken verdreven tijdens de oorlog. Gedaan met het multiculturele karakter van de stad... Omringd door water Istanbul is verdeeld over 2 werelddelen. De Bosporus die uitmondt in de Marmara zee scheidt het Aziatische gedeelte (Kadikoy) van het Europese. Het Europese deel wordt dan ook nog eens in twee verdeeld door de rivier Gouden hoorn. Wegens tijdsgebrek hebben wij enkel het Europese gedeelte bezocht (uitgezonderd Besiktas).
Een rondvaart op de Bosporus mag niet ontbreken
Je vaart voorbij het imposante Dolmabahce paleis, het grootste paleis in Turkije. Je merkt dadelijk op dat het paleis eerder westerse elementen bevat in tegenstelling tot de architectuur van het Topkapi paleis. Het was alvast de eerste poging van de Sultan om Istanbul te moderniseren.
Een beetje verder kom je voorbij de Ortakoy moskee. Deze is gebouwd in neobarok stijl en staat op een prachtige locatie aan de waterkant.
Verder tijdens deze tocht zie je mooie houten villa's langs de waterkant en uiteindelijk het fotogenieke dorpje Bebek met zijn jachthaven.
Deze boottocht is een fijn alternatief als je weinig tijd hebt om de wijk Besiktas te bezoeken.
Voor mij is Istanbul een zeer speciale stad: westers en modern, maar ook authentiek en een tikkeltje vergane glorie. Het straatbeeld wordt getypeerd door een mengeling van de islamitische en de westerse wereld. De stad bestaat uit veel verschillende wijken en elke wijk heeft zijn eigen specifieke sfeer en uitstraling.
Sultanahmet, de mooiste wijk van de stad Persoonlijk vind ik dit de leukste plek om te overnachten. We sliepen in het N°12 hotel Sultanahmet, een vrij nieuw boetiekhotel midden in het centrum, maar wel rustig 's nachts. Het ontbijt wordt geserveerd in een veranda met een geweldig zicht op de Bosporus. Deze zeer mooie wijk is tevens de meest toeristische wijk met de top bezienswaardigheden.
De Blauwe moskee staat recht tegenover de Hagia Sophia. Ze heeft haar naam te danken aan de kleur van het tegelwerk binnen in het gebouw. Het is de enige moskee met 6 minaretten, buiten die van de profeet van Mekka. De binnenzijde is afgewerkt met geschilderd glaswerk, gesteente en marmer.
Hagia Sophia: Deze voormalige kathedraal werd nadien een moskee en is nu een museum. Toen het gebouw werd omgetoverd tot een moskee heeft men er Ottomaanse elementen aan toegevoegd. Wat vooral opvalt als je binnen bent zijn de talloze mozaïeken en de kalligrafie platen. Dit is echt wel een prachtig stukje architectuur.
De ondergrondse Yerebatan cisterne werd in de 6de eeuw aangelegd als wateropslagplaats. Hier merk je duidelijk een mix van bouwstijlen uit het Ottomaanse en het Byzantijnse Rijk.
Topkapi Paleis: Dit schitterende paleis, met zijn tuinen en paviljoenen, was in het verleden de woonplaats van de Ottomaanse Sultan met zijn familie. Het is een zeer mooi paleis, maar je bent wel een eventjes zoet als je alles wil zien. Alle kamers zijn versierd met ontzettend prachtige muurtegels en je vindt veel symmetrie terug in de architectuur. Buiten de woonst van de Sultan en zijn familie zijn er ook nog 40 kamers (de harem) voor al zijn vrouwen...
Shoppen in de bazaar In Istanbul moet je absoluut tijd maken om de bazaars te bezoeken, niet enkel om te winkelen, maar vooral voor de beleving. Bereid je alvast voor op drukte, hectiek en heerlijke geuren.
De Grand bazaar is een gebouw uit de 15de eeuw en is de grootste en drukste plek om te shoppen. Eigenlijk is deze bazaar al uitgebreid naar de straten rondom het gebouw. Er zijn honderden winkeltjes met kledij, sierraden, antiek, leder, tapijten,... Het is er erg druk en het nadeel is dat je vaak wordt aangeklampt. De verkopers beweren dat zij jou de laagste prijs kunnen bieden, maar dat is niet altijd naar waarheid.
De Egyptische bazaar of Kruidenbazaar is volgens mij de mooiste en de leukste. Het gebouw is prachtig en deze voelt minder chaotisch aan dan de Grand bazaar. Men verkoopt hier vooral kruiden, noten, gedroogde vruchten, Turks fruit en andere lekkere dingen. Bewonder hier zeker ook het mooi versierde plafond!
De Arasta bazaar is niet echt een "bazaar", maar eerder een klein openlucht toeristenmarktje. Zeker wel tof, maar geen echte must.
Met zicht op de rivier: Galata Als je vanuit Sultanahmet de Galatabrug oversteekt kom je terecht in de wijk rond de Galatatoren. Het is eerder een traditionele wijk met toffe winkeltjes, een wirwar van straatjes en hier en daar een leuk terrasje in een doodlopend steegje. De Galatatoren zelf is een echt visitekaartje! Je kan de toren beklimmen voor een mooi zicht over de stad, maar dat is ons wegens de lange wachtrijen niet gelukt. Misschien omdat het zondag was? De brug zelf is dan weer favoriet bij de vissers. Voornamelijk op zondag zie je de ene visser naast de andere geduldig staan wachten tot er een visje toehapt. Tegelijkertijd wordt er gezellig bijgebabbeld en thee gedronken.
Istikal Caddesi & Taksim plein Dit is het ware centrum van de moderne stad. Istikal is de bekendste winkelstraat van Istanbul, een beetje zoals de Meir van Antwerpen, maar dan groter en veel drukker. Grote winkelketens worden afgewisseld met restaurants, winkeltjes met heerlijke delicatessen en cafés. Ook in de late avond is het hier gezellig druk. Als je geen zin hebt om gans de straat door te wandelen kan je ook opteren voor het nostalgisch rood trammetje. Deze rijdt heen en weer tussen Galata en Taksim.
Hippe cafeetjes bezoeken in Karakoy Naast de Galata wijk bij de haven ligt de wijk Karakoy. Hier zijn geen echte bezienswaardigheden, maar je vindt er wel de hippe boetieks, cafés en restaurants terug. Het was ooit een achtergestelde wijk die nu wat gepimpt is met leuke muurschilderingen. Er hangt een heerlijke sfeer in deze wijk; leuk voor een terrasje en een lekker hapje.
Vrolijke kleuren in Balat De meest kleurrijke wijk is deze oude Joodse wijk. Vanuit Sultanahmet kan je een wandeling langs het water maken en een half uur later sta je in Balat.
Al van ver zie je het imposante rode gebouw van het Grieks Orthodox college pronken. Zeer knap!
Verder bestaat deze wijk uit gekleurde huisjes, boho terrasjes en antiekwinkels. Het lijkt wel alsof iedereen zijn huis versiert met een likje verf en vintage spulletjes.
Neem ook een kijkje bij het Ingir Agaci café. Dit is het meest instagrammable café in Istanbul! De gevel en de trappen zijn geschilderd in felle regenboogkleuren.
Cappadocië, een waar sprookje
Goreme, het centrum van Cappadocië Goreme zegt je waarschijnlijk niets, maar de regio Cappadocië gaat misschien een lichtje doen branden... Cappadocië behoort tot Oost-Anatolië, de bergachtige regio van Turkije. Het "nationaal park van Goreme" kent een verbazend sprookjesachtig landschap van grottenhuisjes, feeënschoorstenen en nog andere wonderbaarlijke rotsformaties. Deze zijn ontstaan door meerdere vulkaanuitbarstingen en erosie van het gesteente. Goreme is het centrum van Cappadocië en is een zeer leuk dorp met een fijne, gemoedelijke sfeer. Vanaf het moment dat je hier arriveert krijg je het wauw effect! Hoe meer je te zien krijgt van de regio hoe fascinerender en mooier het wordt.
Vanuit Istanbul namen we een vlucht naar Kayseri en van daar uit moesten we nog een uurtje rijden met de taxi. Voor onze overnachtingen kozen we voor Goreme Cave Lodge, een grothotel in de traditionele stijl van de regio. Het is een mooi hotel vlakbij het centrum. Ook een zeer goede service! Waarom moet je zeker een paar nachten verblijven in Goreme?
Deze stad is het uitgangspunt voor allerlei activiteiten, wandelingen en uitstappen.
Souvenirs shoppen is hier heerlijk; nergens zijn er opdringerige verkopers te bespeuren.
De grothotelletjes zijn echt leuk; velen hebben een rooftopterras waar je in de kleurige kussens kan wegdommelen terwijl de zon wegzakt.
Goreme is in de avond mooi verlicht. Leuk voor een wandeling.
Geniet van de lekkere gerechten van de Anatolische keuken.
De sfeer is zo chill en gezellig.
Hot air balloon Wie kent niet de foto's op instagram met de prachtige gekleurde hot air balloons in de vroege ochtend boven Goreme? We hebben getwijfeld om een hot air balloon vlucht te boeken, maar wat ben ik blij dat we het toch gedaan hebben. Het is niet goedkoop, maar dit mag je echt niet missen! Via het hotel hebben we de ballonvaart een weekje op voorhand geboekt. Zij verzekerden ons dat ze werken met een veilige maatschappij. In de vroege ochtend rond 5uur kwam het busje ons halen en om 5u45 gingen we de lucht in. Je staat met 20 passagiers in de mand, zachtjes stijgt de ballon en je zweeft over het verbluffende landschap. De zon komt stilaan op en je ziet de kleurschakeringen veranderen. Zo mooi!
Het open air museum, een must see of toch niet? Dit museum is een van de top bezienswaardigheden in Cappadocië, maar al bij al weet ik niet of het de moeite waard is. Je kan hier kerken bewonderen die in de rotsen zijn uitgehouwen, maar je mag binnen in de kerken geen foto's nemen van de muurschilderingen. Het is er ook wel vrij druk en het toegangsticket is duur.
Een goed alternatief is de Al Nazar kerk. Als je van het open air museum komt richting Goreme centrum en je neemt het 2de pad naar links richting Zelve Valley kom je uit bij de Al Nazar kerk, een kleine grotkerk. De entree is goedkoop en hier kan je wel foto's nemen van de muurschilderingen.
De valleien van Goreme Goreme is omringd door een aantal prachtige valleien. Deze hebben allen een ander karakter.
Red & Rose Valley is vooral prachtig omwille van de rode kleur. Deze diepe kleur komt vooral tot zijn recht bij zonsondergang. We zijn toch eventjes lui geweest; in plaats van te wandelen hebben we een uitje gemaakt met de taxi naar het sunset view point van Red Valley.
Love Valley is ook spectaculair. Je vertrekt aan het wandelpad links van Goreme richting Cavusin. Onderweg zie je Red Valley aan de rechterzijde. Aan het einde van het pad zie je Cavusin liggen aan de overkant. Je steekt de grote baan niet over, maar wandelt even kort naar links. Een paar meter verder kan je links het wandelpad inslaan richting Love Valley. Als je door deze vallei wandelt krijg je ook al een idee waarom deze "Love Valley" genoemd wordt. De rotsformaties hier lijken wel op gigantische piemels. Speciaal!
Een leuk boho plekje in Love Valley om even uit te blazen is Keles café.
Hiken door Pigeon Valley Er lopen verschillende hikes door Pigeon Valley en een ervan is die van Goreme naar Uchisar. Ik had gelezen dat de hike van Goreme naar Uchisar via Pigeon Valley een makkelijke wandeling is, maar eerlijk gezegd vond ik het pad niet overal zo goed begaanbaar. Maar ik ben dan ook geen ervaren hiker; zware wandelingen laat ik meestal links liggen. We vertrokken ten zuidoosten van Goreme (niet via Love Valley, maar de andere kant). Na een uurtje kwamen we bezweet, maar voldaan toe in het dorp van Uchisar. Ik had van andere reisbloggers gelezen dat je onderweg een theehuis tegenkomt, maar dat hebben wij dus niet gezien. Ik vraag me nog steeds af of we de juiste route hebben genomen..., maar al bij al was het een prettige en mooie wandeling midden in de natuur. Heel af en toe kwamen we nog een andere verdwaalde toerist tegen, maar voor de rest was het hier muisstil.
Uchisar Dit dorp is vooral bekend vanwege Uchisar Castle, de top van Cappadocië. Het unieke kasteel is uitgehouwen uit vulkanisch tufsteen. Er zijn lukraak gaten gemaakt in de rots die dienen als deurtjes of raampjes. Geen enkel gat heeft dezelfde vorm. Je kan helemaal naar boven klimmen waar je een wijds uitzicht heb op de valleien. Het dorp op zich is klein en gezellig. Je kan heerlijk slenteren langs antiekwinkeltjes en kleurrijke kraampjes met allerlei gedroogd fruit en noten. Na deze actieve ochtend hadden we toch een rustmomentje verdiend. We zochten een plekje uit op het terras van Nazar Borek & Café en bestelden een heerlijke vers gemaakte gozlem.
Kas
Onze laatste bestemming in Turkije werd Kas. We vlogen op Antalya, huurden daar een auto en reden 3.5uur verder naar onze bestemming. Het Lale hotel in het centrum vinden we zeker een aanrader. Ruime kamers met balkon en een mooi zicht op de zee.
Kas is een leuk, klein kustdorp aan de Lycische kust. Het behoort tot de provincie Antalya, maar heeft in de verste verte niets te maken met het zeer toeristische Antalya. Het dorp ligt in een mooie baai met op de achtergrond het imposante Taurus gebergte. De authentieke straatjes met de Ottomaanse balkonnetjes zijn heel mooi. Felroze bougainvilles hangen weelderig naar beneden langs de huizen en geven extra cachet. Net zoals in Istanbul vind je ook hier overblijfselen terug van de Griekse Oudheid. Op 10 minuutjes wandelen buiten de stad zie je het enorme amfitheater. Als je naar boven wandelt tot op het hoogste zitje heb je een fantastisch weids zicht.
Wat maakt Kas een fantastische vakantiebestemming?
Slenteren langs toffe boetiekjes.
De huizen met de houten balkonnetjes bewonderen.
Foto's nemen van de sfeervolle straatjes in de ochtend als het nog kalm is.
Wandelen langs de haven.
Souvenirs shoppen, zoals prachtig aardewerk... je ziet het alweer aankomen... ik heb me weer eens laten gaan.
Terrasjes doen aan Kas Square.
Street art spotten aan de haven.
Het Grieks Amfitheater gaan bewonderen.
Boottochten maken naar andere eilandjes.
Proeven van de lekkere verse vis.
Hiken langs de Lycian Way.
En niet vergeten... de zee! In Kas zelf zijn er geen lange witte zandstranden. Daarvoor moet je de auto nemen en wat verder door rijden. Maar op 20 minuutjes wandelen van het centrum ligt Big Pebble beach, een klein kiezelstrandje. Je kan er iets eten en een zonnebedje huren. Alhoewel het geen droomstrand is heerst er wel een prettige sfeer. Watersandalen zijn aan te raden!
Kalkan Vanuit Kas hebben we een daguitstap gemaakt naar Kalkan. Kalkan heeft eveneens zijn authenticiteit bewaard. Het dorp ligt aan een haventje langs een schitterende baai. Straatjes met cafeetjes en winkeltjes kronkelen naar boven. Fijn om boven in het dorp iets te drinken met zicht op de baai.
Niet zo ver van Kalkan ligt het breedste zandstrand van deze regio, Kaputas beach. We waren van plan hier te stoppen, maar inmiddels was het al middag en het was er een drukte van jewelste en dat is niet echt aan ons besteed.
Het is alweer een vakantie geweest om nooit te vergeten... Het landschap van Cappadocië is echt indrukwekkend, Istanbul is een fantastische stad en het lieflijke Kas is zo heerlijk om even uit te blazen.
Typisch Turkije...
Een heerlijk kopje thee... Houd je van bitter, dan moet je zeker gaan voor de zwarte Turkse thee; houd je meer van zoet kies dan voor de zoete appelthee.
Vers granaatappelsap, lekker fris.
Gastvrijheid!
Turkse tapijten in allerlei kleurtjes.
Het boze oog: overal in Turkije zie je dat typische blauwe oog, dat als symbool staat voor geluk en het afwenden van boze krachten.
De straatkatten zijn zo schattig en komen vaak bij je zitten voor een hapje of een aai. Ik hoop maar dat ze voldoende restjes krijgen van de restaurants...
Bereid je voor op het feit dat men in Turkije weinig tot geen Engels spreekt.
Heerlijk genieten van Turkse specialiteiten Ik ben echt wel een liefhebber van de Turkse keuken. Je merkt de Griekse invloed in de gerechten, alsook de smaken van het Midden-Oosten.
De pottery kebab of testi kebab is een traditioneel gerecht uit Centraal-Anatolië. Het is een stoofpot bereid met tomaat, uien en diverse groenten of vlees, naar wens. Dit gerecht wordt bereid in een typische pot uit aardewerk en wordt aan de tafel met een klein hamertje open gebroken.
Een gozleme is een Turkse pannenkoek gevuld met hartig of zoet beleg. Het deeg is hand gerold en wordt meestal vers gemaakt.
Mucver: hartige gefrituurde courgettekoekjes, heerlijk als hapje om te delen.
Karnyarik: gevulde aubergine met gehakt.
En dan bij iedereen al gekend, de baklava. Turkse baklava is echt mierenzoet. De hapjes van filodeeg worden gevuld met een notenmengeling, gebakken en rijkelijk overgoten met honing of stroop.
Restaurants om van te smullen Istanbul
Matbah: verfijnde Ottomaanse keuken. Het is een iets duurder restaurant, maar je wordt hier echt wel verwend. Een echte aanrader!
Giritli: mezze eten in een authentiek Grieks restaurant met een gezellig terras onder de bomen.
Goreme
In Goreme zijn we meermaals gaan dineren in Anatolian kitchen. De pottery kebab is zeer lekker!