"Colours of Malaysia" is een statement dat Maleisië typeert, maar tegelijkertijd ook een festival om de diversiteit te vieren van het land. Maleisië is modern, maar tegelijk ook authentiek en druk, maar toch aangenaam. Kortom, een land dat je zeker moet bezoeken! Het is een ware een mix van culturen; je vindt er Chinese, Indische en Malay invloeden terug. Dat merk je aan de bevolking en de tempels, maar ook aan die heerlijke diverse keuken. De landschappen zijn al even divers. Leuke steden, jungle en bergen wisselen zich af, aapjes komen tevoorschijn op toeristische plekken op zoek naar een lekker hapje.
Wij kozen ervoor om West-Maleisië te bezoeken in november 2023. Aan de oostkant van het schiereiland was het nog regenseizoen en daar kan het vrij hardnekkig regenen. Aan de westkant heb je vaak een enkele bui in de late namiddag. In 14 dagen tijd zijn we van het zuiden naar het noorden gereisd met overnachtingen in KL, Melaka, Ipoh, Penang en Langkawi.
Religie, karma en wierook Religie is belangrijk in Maleisië. Alhoewel het land overwegend moslim is zijn ook het hindoeïsme en boeddhisme best stevig aanwezig en dat merk je aan de prachtige tempels. Mensen komen naar de tempel om er wierook en kaarsjes aan te steken en het ruikt er zo lekker... Dit is een ritueel dat ervoor zou zorgen dat je een beter karma bekomt, omdat je god tevreden stelt.
Kuala Lumpur, een imposante metropool
Op het eerste zicht is KL (zo wordt de stad genoemd) een imposante metropool met tal van skyscrapers. De ene toren blijkt nog hoger dan de andere. 's Nachts geven de fonkelende lichtjes in de torens een extra dimensie aan de stad. Als je de stad effectief gaat ontdekken merk je ook mooie parken met veel groen, een stukje jungle en gezellige, historische wijken. Extra leuk: KL is netjes, veilig, niet te druk en makkelijk te bewandelen.
Na een lange vlucht kwamen we om 7 uur in de vroege ochtend aan op de luchthaven van KL. Ik keek er echt naar uit om deze metropool te zien en te beleven. Onze taxi richting hotel stond al goed op tijd te wachten. Het viel al dadelijk op dat het verkeer helemaal niet hectisch is in vergelijking met andere landen in Azië. Alles verloopt vrij smooth en beschaafd. We arriveerden in het Santa Grand Signature hotel, waar we een kamer kregen op de 16de verdieping met een geweldig uitzicht op de stad. We waren nog maar net uit het vliegtuig en na een verfrissende douche stonden we alweer buiten. Met een jet lag van jewelste en puffend van de tropische warmte startten we onze dag wat slenterend. Maar eens we de stad introkken waren we al snel gewoon aan de warmte. Mijn hoofd voelde wel nog wat sponzig aan...
In 2 dagen kan je natuurlijk niet alle districten (wijken) bezoeken. Het oude centrum en Chinatown stond sowieso voor ons op nummer één, dus daar zijn we alvast mee begonnen de eerste dag. De dag nadien stond in het teken van de Batu Caves en de moderne stad.
Old city centre, waar het allemaal begon...
Het koloniale hart van KL is Merdeka Square. Hier staan wel degelijk de mooiste gebouwen van de stad.
Aan de overzijde schittert het Sultan Abdul Samad gebouw, opgetrokken in moorse stijl. Het is een zeer fotogeniek gebouw dat in de Britse tijd diende als overheidsgebouw.
Naast het Merdeka Square vind je de city art galery. Je herkent het aan het felrode "love KL" sign, waar iedereen geduldig wacht om een foto te nemen.
Het nationaal historisch museum en het textielmuseum hebben ook hun plaats veroverd op deze prachtige locatie.
Aan de rivierzijde staat de oudste moskee van het land, Jamek Sultan Abdul Samad.
River of life The river of life is een project geweest om de stad wat aantrekkelijk te maken. Aan de achterzijde van het Abdul Samad gebouw komen 2 rivieren samen op het punt waar de Jamek Sultan Abdul Samad moskee staat. Dit is zowat het oudste gedeelte van KL. De oevers van de rivier werden opgesmukt met wandelpaden en mooie street art. 's Avonds is er regelmatig een lichtshow aan de rivier met een muziekje op de achtergrond, mist die opstijgt uit het water en dansende fonteinen in allerlei kleurschakeringen.
Kleurrijk Chinatown Dit is de wijk waar vroeger Chinese migranten kwamen wonen om op die manier hun cultuur te kunnen behouden. Chinatown is inmiddels een gezellige hotspot geworden in de stad.
Van de River of life wandel je zo naar de "central market". Voor lokale souvenirs moet je hier zijn!
Het centrum van deze wijk is Petaling Street, waar het vol staat met marktkraampjes en eetstalletjes.
Kwai Chai Hong is het verborgen pareltje vlakbij Petaling street! Eigenlijk is het een steegje met een leuk rood bruggetje en prachtige mural art. Het is de meest fotogenieke plek van Chinatown.
Zin in een koffie met een stukje taart? Ontdek het verborgen Merchant’s Lane Café. Langs een azuurblauw deurtje naast de krantenwinkel kan je naar binnen. Als je niet goed oplet ben je er zo voorbij.
Petronas Twin Towers, het icoon van de stad Van bijna overal in centraal KL zie je de torens hoog in de lucht steken. De twin towers zijn lang de hoogste ter wereld geweest (452 meter), tot Dubai de Burj Khalifa neer zette... Sowieso is het een fantastisch stukje architectuur. Als je de geometrie van dichtbij bestudeert valt direct de vorm van een achtpuntige ster op. Architectonisch vertegenwoordigt deze vorm de belangrijke islamitische principes van eenheid, harmonie, stabiliteit en rationaliteit. De eerste stop met de lift is de skybridge; nadien ga je verder omhoog naar de 86ste verdieping, vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt op de stad. De torens zijn vrij populair, dus het is best om je tickets een weekje op voorhand te reserveren: https://www.petronastwintowers.com.my/
Shoppen in Bukit Bintang Zin om te shoppen? Dan moet je naar Pavilion gaan in het district Bukit Bintang. Al van ver zie je de lichtreclames boven de huizen uitsteken. Het lijkt wel alsof je op timesquare New York terecht komt. Normaal gezien ben ik zelf geen fan van shopping malls op vakantie, maar dit moderne deel van de stad moet je toch wel bezoeken, al is het maar om de enorme tegenstelling te beleven van oud en nieuw.
Jalan Alor Dit is wel degelijk de beroemdste eetstraat van KL. Tegen de late namiddag worden er tentjes en eetkraampjes opgezet met wat tafeltjes en plastiek stoeltjes. Er is zoveel keuze dat je niet meer weet waar je wil gaan zitten.
Batu Caves Net buiten de stad kom je al dadelijk terecht in een groene omgeving. Na 20 minuutjes rijden met de taxi arriveer je aan de Batu Caves, midden in de jungle. Het eerste dat je te zien krijgt zijn de kleurrijke trappen met een enorm groot standbeeld van de hindoe god. Na 272 treden kan je deze mooie grottempels bezoeken. Op de trappen zitten de aapjes aandachtig te kijken of ze nog ergens iets lekkers kunnen stelen. Inmiddels zijn ze vrij agressief geworden omdat iedereen ze voedert. In de tempels worden nog steeds religieuze hindoe rituelen uitgevoerd, dewelke je van op afstand van gadeslaan.
KL is een leuke, moderne stad met heel wat gezellige plekjes. En er zijn zeker nog bezienswaardigheden om te bezoeken als er nog tijd over is: de Menara Tower, de wijk Brickfields, canopy walk, street art,...
Colourfull Melaka
De taxi naar Melaka had ik op voorhand al geboekt. Op nog geen 2 uurtjes rijden vanuit KL sta je in Melaka, nabij de grens met Singapore. Het is de gezelligste stad van Maleisië, een havenstad met sfeer en kleur, kortom een cultureel en historisch pareltje. Melaka heeft een Portugese, Nederlandse en Britse geschiedenis.
Oude, gekleurde Chinese winkeltjes met de typische rode lampions geven een leuke uitstraling.
Toffe koffiebars en terrasjes aan de riverside.
Een ritje met de trishaw is een echte toeristische attractie. Ze zijn allemaal wat kitscherig versierd met roze bloemetjes en popjes en hebben ook een box bij met harde muziek. Je hoort ze van ver aankomen...
Overal vind je galeries en kunstwinkeltjes.
De Straits moskee ligt op een mooie locatie aan het waterkant, deels op palen in het water.
Nederlands koloniale invloeden De Dutch Square (het rode plein) is zowat het meest opvallende stadsplein dat ik ooit al bezocht heb. De gebouwen die hier dadelijk in het oog springen zijn het "Stadhuys" en Christ Church. Na de Nederlandse periode hebben de Britten de gebouwen in een warme felrode kleur geschilderd. Waarom? Daar ben ik nog niet uit... Achter het rode plein vind je het Sultanate Palace, een prachtig houten paleis dat nu dienst doet als museum. Spijtig genoeg was het gesloten toen wij er waren. De Heerenstraat is ook een straat uit de Nederlands koloniale tijd met zeer mooie statige huizen.
Jonker street & Night market Jonker street is de hoofdstraat van Melaka met een heleboel winkeltjes, koffiebarretjes en leuke cafeetjes. In het weekend wordt deze straat in de vroege avond omgetoverd tot een night market met eetstalletjes en kraampjes. Overal ruik je de geuren van lekkere hapjes, er komt veel volk op af en het is reuze gezellig.
Cheng Hoon Teng tempel Dit is de oudste Chinese tempel in Maleisië en wellicht ook de moeite om even binnen te lopen. Het is een historisch monument, maar er worden zeker ook nog offers gebracht. De tempel is gebouwd volgende de principes van feng shui. Prachtig!
Melaka riverside De rivier is een van de gezelligste plekjes in Melaka, er eerst een aangename sfeer. Je kan heerlijk wandelen in alle rust en hier en daar zijn leuke cafés en terrassen met zicht op het water. Relax!
Er worden ook toeristische boottochtjes gedaan van het centrum tot aan Kampung Morten en terug. Het is een kort vaartje van 45 minuutjes. Morten village is een traditioneel Malay dorp met zeer oude huisjes. De tijd is hier echt wel blijven stilstaan... Kaartjes voor de boot kan je gewoon in het huisje op de brug kopen.
Street art & kunst
Op zoek naar mural art? Onder andere langs de rivier vind je prachtige street art.
De meest gekende muurschildering in Melaka is Kiehl's Mural nabij Jonker street. Zeer populair op instagram.
In The Orang Oetan House verkoopt men artwork en T-shirts van kunstenaar Charles Cham. Niet echt mijn smaak, maar wel apart.
Ipoh, ongekend, maar niet onbemind
Vanuit Melaka ben je in 4 uurtjes met de taxi in Ipoh. Ipoh is minder gekend als stad op zich. Het is eerder een uitvalsbasis voor een bezoek aan de Cameron highlands en de grottempels van Perak. De stad is omringd door groene heuvels en karststenen rotsen. Nochtans is Ipoh zelf ook een bezoekje waard. Je hebt het gevoel terug in de tijd te gaan; overal vind je Brits koloniale en oud Chinese invloeden terug.
Wat kan je doen in Ipoh?
Aan de westkant van de oude stad staan een aantal prachtige historische gebouwen om te bewonderen. Het treinstation, het stadhuis en de memorial clocktower zijn pareltjes uit de Brits koloniale tijd.
Kong heng Square is een instagrammable plekje in de stad en is vooral leuk in het weekend. Dan wordt het omgetoverd tot een artisanaal marktje.
Concubine Lane is zowat de bekendste straat in Ipoh. Het is een klein straatje met winkeltjes, eetkraampjes, snoep en suikerspin in alle alle kleuren van de regenboog.
Mural Art's Lane: de naam spreekt voor zich, een straat met prachtige street art.
Zin om wat te snuisteren tussen kraampjes en eettentjes? Sla de night market dan niet over.
Neem ook een kijkje in Hale street. Oude, Chinese winkeltjes zijn omgetoverd tot hippe cafés en musea.
Cameron highlands Vanuit Ipoh hebben we een dagtour gemaakt naar de highlands. Na 2 uur rijden sta je plots tussen de glooiende heuvels en groene theevelden. De highlands liggen op 1500 meter hoogte en dat maakt dat er een zacht lente temperatuurtje heerst. Het is een zeer vruchtbare regio. Buiten thee worden er ook aardbeien, diverse groenten en bloemen geteeld. Je kan een bezoekje brengen aan deze tuinbouwbedrijven, maar het absolute hoogtepunt is toch de BOH theeplantage.
De Sungei Palas Tea Garden is sinds 1950 eigendom van BOH. Het visitor centre heeft een mooi overhangend balkon vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op de theevelden. A cup of tea with a view...
Georgetown - Penang
Een taxi bracht ons van Ipoh naar Georgetown in nog geen 2 uur. Penang is een zeer toeristisch eiland verbonden met het vasteland door een moderne brug van 13.5 km lang. Georgetown, de hoofdstad van dit eiland is gezellig en uniek. De oude, gekleurde Chinese huizen zijn zo erg afgeleefd dat het charmant wordt. Leuke restaurantjes, souvenirwinkeltjes, cafeetjes en ijsbarretjes geven de stad een fijne sfeer.
Overnachten in een landhuis Het oude landhuis, the Blue Mansion is een bezienswaardigheid, maar tevens ook een bijzonder heritage hotel. We gaan even terug naar de Su Chow dynastie. Cheong Fatt Tze wilde graag een landhuis bouwen met de nodige grandeur voor de ganse familie. Hij gebruikte een mix van verschillende Chinese stijlen en natuurlijk werd het ook volgens de feng shui principes neergezet. Het gebouw is volledig in het felblauw geschilderd en als je naar binnen loopt wordt het nog mooier. Oude landhuizen zijn sowieso mijn ding, dus hebben we hier ook overnacht. The Blue Mansion is een prachtig en aangenaam hotel om te verblijven.
Verken de straatjes in het oude centrum
Love Lane is een gezellige en rustige straat met kleine hotelletjes en oude huisjes.
Een beetje verder is Chulia street; dit is de straat waar men in de avond de plastiek stoeltjes en tafeltjes buiten zet naast de eetkraampjes en de restaurants.
Armenian street is eerder de straat waar je mooie mural art terugvindt.
Little India of Pasar street.
Aan de waterkant Alhoewel Georgetown geen mooie stranden heeft kan je wel een fijne wandeling maken aan de waterkant (nabij de pier van de cruiseschepen). Je kan hier best komen wandelen als er net geen schip is gearriveerd. Dan is het druk en iedereen klampt je aan voor een stadstour.
De mooiste koloniale overheidsgebouwen van de stad staan in dit gebied.
Het grote witte gebouw dat je van ver ziet staan is de City Hall, opgetrokken in Edwardiaanse architectuur.
Links daarvan staat de Town Hall (gemeentehuis) geschilderd in een zacht vanillegeel kleurtje. Prachtig!
Queen Victoria Clock Tower kan je ook niet missen.
Clan Jetties Meer richting zuiden aan het water staan de clan jetties in zee. Alhoewel er nog gezinnen wonen zijn de jetties een top bezienswaardigheid. Eigenlijk is het een vissersdorp op palen in het water: 6 houten pieren (jetties) staan op palen in het zeewater. Op deze pieren staan mooie houten huisjes afgewisseld met winkeltjes. Chew Jettie is de meest fotogenieke pier.
Mural art Georgetown is gekend voor prachtige street art. Vaak zijn het driedimensionale kunstwerken. Het zijn vooral zeer menselijke en alledaagse taferelen. Deze tekeningen zijn echt wel uniek!
De kindjes op de fiets zijn gemaakt door Ernest Zacharevic, een internationale kunstenaar.
De andere tekening staat op de muur van een lokale banketbakkerij. De kinderen zijn ook effectief de kinderen van de bakker. Deze is gemaakt door WK Setor, een nationale kunstenaar.
Onderstaande "street art tour" van Georgetown is zeker wel de moeite waard.
Kek Lok Si tempel Dit is de grootste boeddhistische tempel van Zuidoost-Azië. Het makkelijkst kan je deze bereiken met een taxi. De chauffeur zet je dan af aan het hoogste punt van de tempel en zo kan je makkelijk te voet afdalen waar de chauffeur je opwacht helemaal beneden. Helemaal bovenaan heb je een mooi uitzicht op de stad. Als je naar beneden loopt kom je voorbij de verschillende mooie pagodes en bijgebouwen. Het geurt er heerlijk naar wierook.
Penang Hill Penang hill ligt op ongeveer 800 meter boven het zeeniveau. Het is als het ware een bio reservaat (regenwoud) boven de stad waar je kan ontsnappen aan de uitlaatgassen van het verkeer en de drukte van de stad. Van hieruit heb je een magnifiek zicht op de stad en je kan er fijne wandelingen maken. Beneden neem je het treintje, dat hijst zich steil naar boven en na 10 minuutjes sta je al boven op de heuvel. Je voelt dadelijk dat het wat koeler is dan beneden. De rit met het treintje zelf is ook al een leuke attractie op zich. Het is een zeer populaire uitstap, dus verwacht je aan wachtrijen. Je kan best een ticket boeken voor de fast lane, dan ben je iets sneller. Anders sta je meer dan een uur aan te schuiven.
Langkawi, een bounty eiland
Onze laatste dagen brachten we door in alle rust op Langkawi. Je kan vanuit Penang naar Langkwai reizen met de boot, maar wij hebben de snellere manier gekozen, een binnenvlucht.
Alhoewel Langkawi al wat toeristischer is, is het nog steeds een groen bounty eiland. Het is niet erg groot en er is geen echt druk verkeer, wat het fijn maakt om een brommer te huren en het eiland rond te rijden. Ze rijden hier links, maar het is zeer goed te doen. Op een volledige dag ben je het eiland rond.
De natuur op Langkwai is schitterend! Parelwitte stranden, prachtige tropische vergezichten, een groen berglandschap en lieve brilaapjes maken van dit eiland een geweldige vakantiebestemming. Heerlijk relax!
Cenang beach Dit is de drukste en meest bebouwde regio van het eiland. Een weg met winkeltjes en restaurantjes loopt door het centrum. Dit stukje van het eiland is zeker niet het mooiste, maar wel de toerist hub. Als je hier een hotel boekt kan je 's avonds makkelijk te voet lopen naar verschillende restaurantjes in het centrum. Voor ons was dit een beter optie dan een hotel te nemen op een afgelegen plaats, waar je enkel bent aangewezen op het restaurant van het hotel. Alhoewel het strand al wat meer toeristisch is met zonnebedjes en barretjes is het zeker wel leuk. Het is alvast niet te druk. Wie eerder uitkijkt naar afgelegen bounty stranden moet naar het noorden van het eiland of naar Bureau Bay.
We sliepen in Villa Molek op de scheiding van Tengah en Cenang beach. Het is rustig gelegen in het groen, maar wel op wandelafstand van het centrum. Alle kamers hebben een terras met zicht op de tropische tuin en de jungle. Regelmatig zie je een eekhoorntje de bomen opklimmen of hoor je de vogels fier fluiten.
Kabelbaan en sybridge De skybridge op Langkawi is absoluut spectaculair! Deze brug is 125 meter lang en hangt op een hoogte van 660 meter boven de zeespiegel. Van daar heb je een magnifiek uitzicht op de piek van de hoogste berg van het eiland, de mount Machinchang. Deze uitstap heeft echt wel de wauw factor! Beneden aan Oriental village kan je de kabelbaan nemen naar boven. Het is wel degelijk de steilste kabelbaan ter wereld. Spannend! De cabine glijdt zachtjes naar boven en al dadelijk zie je de de groene bergen van het geopark en de Telega Tujuh waterfalls opduiken. Hoe hoger je gaat hoe mooier het zicht.
Kuah De hoofdstad van Langkawi is eerder een dorp vergeleken met Georgetown. Eagle sqaure is de trekpleister in Kuah. Het imposante standbeeld van de adelaar is het visitekaartje van Langkawi. Ook het plein errond is mooi aangelegd. Buiten het plein heb je er ook shopping malls en marktjes, maar deze hebben wij niet meer bezocht.
Tanjung Rhu en de mangroven Welkom in het paradijs! Wit poederachtig zand, een zalig briesje en een zachtblauwe zee, meer moet het niet zijn... Tanjung Rhu is dan ook het mooiste strand van het eiland en maakt deel uit van het Kilim geoforest park. Het park bestaat uit lagunes, rotsformaties en mangrovewoud. Je kan ook een boottocht boeken in de regio, maar wij waren spijtig genoeg te laat.
De harige bewoners van Langkawi Op het eiland kom je regelmatig aapjes tegen. Ze leven in de jungle, maar vaak komen ze eens kijken op straat of aan het strand of er nog wat lekkers te eten valt. Nabij Bureau Bay zie je vaak groepjes dusky leaf monkeys (brilaapjes). Ze zien er schattig uit en ze hebben ook echt een zachtaardig karakter. Ze hebben van die witte ringen rond de ogen en een leuke haardos. Je ziet ze niet overal op het eiland, je moet wat geluk hebben. De makaak aap daarentegen zie je overal opduiken. Deze zijn wel al iets agressiever, maar leuk om te zien.
Na wat rust op Langkawi was het tijd om naar huis te gaan, spijtig genoeg. Het was opnieuw een prachtige reis door een geweldig land. We hebben genoten van leuke steden, mooie groene highlands, jungle, hagelwitte stranden, het lekkere eten en vooral dank aan de lieve mensen. Maleisië kan ik aan iedereen aanraden. Het is Azië met een westerse toets, dus je kan er gerust naartoe gaan met de ganse familie.
Nyonya keuken Maleisische gerechten kenmerken zich als een greep uit de Chinese keuken verrijkt met kokosmelk en kruiden zoals kafir lime en citroengras. Invloeden uit India merk je aan de pikante kruiden. Een typisch gerecht is een laksa curry: noedelsoep met kokosmelk en kip of scampi.
Lekker genieten in Maleisië KL
Limapulo is een leuk no nonsense restaurant voor liefhebbers van de echte Nyonyaanse keuken (the Row).
Bijan is een mooi restaurant met verfijnde oosterse smaken.
Kafei Dian: simpel restaurantje, leuk voor een lunch (Kwai Chang Hong, Chinatown).
VCR: hippe lunchbar (Bukit Bintang).
Melaka
Wild Coriander vind ik wel een aanrader. Cozy familierestaurant, goedkoop en lekker.
Geographer Café: Aziatische keuken.
In Melaka zijn er plekjes waar ze pasta pesto serveren. Deze pesto wordt gemaakt met Thaise basilicum. Heerlijk!
Penang
Mews Café: leuk voor een lunchke.
Zin in eens iets anders? Il Bacaro is een zeer goed Italiaans restaurant. Gezellig en verfijnd.
Sambal: staat in de Michelin gids en terecht! Fusion met oosterse smaken.
De koffiebars met vers gemaakt kokosijs. Mmm, een echte delicatesse.
Langkawi
Hidden Langkawi: beachbar, goed voor een drankje met zeezicht of een simpele lunch.
The Cliff restaurant is een goed restaurant voor een gezellig diner. Ze serveren heerlijke gerechten.
Red Sky is ook een aanrader voor Aziatische gerechten.
Red Tomato: gezellig restaurantje, gebaseerd op westerse gerechten.
Er zijn ook chiquere restaurants van bekende hotelketens, maar wij hebben gekozen voor simpele restaurantjes in Cenang (op wandelafstand van ons hotel). De keuken van Langkawi is toch net iets westerser, minder verfijnd en minder trendy dan op het vasteland.
Het klimaat Het klimaat is tropisch, dat wil zeggen dat het vrijwel gans het jaar door echt warm is. De hoge vochtigheid in de lucht kan het voor sommigen onder ons ondraaglijk maken, vooral tijdens het regenseizoen. Wij hadden in november nog wel bijna elke dag een bui van een uurtje. Het kan stevig gieten, maar nadien schijnt de zon alweer. En ook al regent het, het koelt niet af. Een regenjas is te warm, maar een paraplu komt goed van pas, zowel in de regen als tegen de felle zon.
Maleisië: leuke steden afgewisseld met jungle, bergen en bounty eilanden...