SRI LANKA: MULTICULTI MET EEN SNUIFJE BRITSE FLAIR
Sri Lanka, het voormalige Ceylon is het kleinste eiland in de Indische Oceaan. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch. Als je houdt van thee, curry en Britse flair moet je zeker naar Sri Lanka. Sinds 2009 is de vreselijke burgeroorlog eindelijk afgelopen, maar toch heeft het even geduurd voor het echt veilig was om er naartoe te reizen. In oktober 2015 hadden we het gevoel dat het intussen wel veilig genoeg was. Zoals steeds hebben we gepuzzeld om op 2 weken tijd een aantal leuke plaatsen te bezoeken. We kozen voor het zuiden van Sri Lanka, een mix van cultuur, natuur en strand. Via NRV reizen hebben we een paar bouwstenen geboekt die we toegevoegd hebben aan onze reis. (Een bouwsteen is een kort reisje van 1 of een paar nachten al dan niet met een activiteit.) De meeste verplaatsingen hebben we gedaan met een privé chauffeur en 1 met de trein.
Kandy Onze eerste nacht hebben we doorgebracht in Negombo om dan de volgende ochtend dadelijk te vertrekken naar Kandy. In Kandy sliepen we in het Emerald Hill hotel, een gloednieuw hotel met mooie kamers en een terras met een prachtig uitzicht. Dit was echt "a room with a view"! Het hotel ligt op een heuvel in een groene omgeving, net iets buiten het centrum.
Deze koningsstad is de culturele hoofdstad van Sri Lanka en heeft zeker en vast een aantal mooie bezienswaardigheden.
De trekpleister van deze stad is de Sri Dalada Maligawa of Tempel van de Tand, waar blijkbaar een tand van Boeddha wordt bewaard. Het is een bedevaartsplaats voor boeddhisten.
Verder kan je ook een wandeling maken rond het kunstmatige meer in het centrum van de stad, zo pik je wat indrukken op van het dagelijks leven.
De botanische tuinen zijn zeker ook een bezoekje waard. Hier vind je de hoogste palmbomen ter wereld!
En een voorstelling van de Kandy dansers mag niet ontbreken, het is een religieus ritueel. Dansers in traditionele kledij, trommelaars, vuurspuwers...het is een geweldig spektakel!
Nuwara Eliya We hebben de trein genomen van Kandy naar Nanu Oya, nabij Nuwara Eliya. Het is een oogverblindende treinreis; je vertrekt op een hoogte van 500 m en stijgt naar net geen 2000 m, door groene velden en theeplantages. De rit duurt ongeveer 4 u. Dat was echt genieten. Hier hebben we overnacht in Ferncliff Boutique Bungalow, een knus hotel dat dateert uit de Brits koloniale tijd. Ze hebben maar 4 kamers en een enorme tuin. Fantastisch! Het voelde echt aan als een hotel in Engeland en het was ook fijn om er te dineren. Lekkere gerechten, gezellig bij de haard.
Nuwara Eliya ligt in de highlands van Sri Lanka op bijna 2000 m hoog en is gekend voor de productie van thee. In het verleden was dit het koloniale zomerverblijf van de Britten en zij hebben ook de theeplanten ingevoerd. Als je rondwandelt merk je ook dat hier een Britse sfeer hangt, het is er zo anders dan in de andere regio's van het eiland. Overal zie je ook prachtige huizen uit de koloniale tijd. Het is er aangenaam overdag, de temperatuur is zelden hoger dan 25 °C, maar 's avonds koelt het af. Toen de zon onderging werd het plots echt koud.
Een bezoek aan de theefabriek Pedro Estate stond natuurlijk ook op onze planning. Je krijgt een volledige rondleiding en de processen worden toegelicht, vanaf het plukken van de blaadjes tot in de fabriek. Nadien krijg je nog een degustatie. Het uitzicht op de theevelden is ronduit prachtig.
De volgende ochtend voor zonsopgang bracht onze chauffeur ons naar Horton Plains, een prachtig natuurpark in het centrale hoogland. Daar kan je de bekende wandeling doen naar de World's End, een kloof van bijna 900 m diep. Je moet zorgen dat je daar toekomt voor 9 u, nadien zie je de wolken voorbij schuiven en een half uur later zie je niets meer. Vreemd, maar blijkbaar is dat elke dag zo. De wandeling zelf is ongeveer 10 km lang en duurt 3 tot 4 u, omdat het pad niet altijd mooi effen is. Tijdens de wandeling kan je ook even naar boven klimmen naar de Baker's Falls. Schitterend!
Yala National Park Na nog een nachtje slapen in Ferncliff vertrokken we in de ochtend naar Yala. Yala is een magnifique stukje natuur dat bestaat uit savanne, lagunes, strand en moerasgebieden aan de kust. Een gedeelte van het park is opengesteld voor jeep safari's. Tijdens de safari hoopten we het befaamde luipaard tegen te komen, maar dat viel tegen. Anderzijds hebben we wel andere dieren gespot: olifanten, waterbuffels, herten, mangoesten. Een mangoest is een nieuwsgierig diertje, leuk om te zien.
We sliepen in Cinnamon Wild Yala, dat aan de rand van het park ligt. Het is echt de moeite waard om wat meer te betalen en hier te overnachten. Je bent omringd door de prachtige natuur. Als je 's avonds van de kamer naar het restaurant wilde gaan moest je de receptie bellen, omdat er wel eens een olifant zou kunnen passeren. Gelukkig hebben we ze enkel gezien tijdens onze safari en niet aan de deur van onze kamer.
Unuwatuna Na ons avontuur in Yala hebben we een paar dagen doorgebracht in Unuwatuna, een dorpje aan de zuidkust. Er hangt een leuke sfeer. 's Avonds kan je overal op het strand lekker eten met de voetjes in het zand. De restaurants zetten hun tafels en stoelen op het strand en de fakkels worden aangestoken. Gezellig! Je kan overal heerlijke verse vis eten. In de hoofdstraat van het dorp vind je nog wat leuke winkels en barretjes. Een hele gezellige plaats om een paar dagen te blijven. Een paar kilometer ten oosten van Unuwatuna kan je paalvissers zien, die nog volgens de oude traditie vissen.
Galle Vanuit Unuwatuna hebben we een daguitstap gemaakt naar Galle, het is maar 20 minuutjes rijden. Galle is een havenstad die in het verleden bezet is geweest door Portugal en nadien door Nederland. De bezienswaardigheid is het fort en binnen de vestingsmuren vind je mooie koloniale gebouwen en kerkjes. Je kan een fijne wandeling maken op de muren, met zicht op de kust. Ook de oude stad is aangenaam om rond te slenteren, souvenirs te shoppen en een terrasje te doen. Een aantal leuke barretjes en restaurants zijn gevestigd in knappe koloniale gebouwen. Wij hadden alvast spijt dat we geen overnachting geboekt hadden in Galle.
Bentota Als laatste hebben we nog een paar nachtjes geslapen in het Avani Bentota Resort. Het hotel ligt in een tropische, groene omgeving, 's avonds zie je door de tuin de vleermuizen rondvliegen. Als je in het donker op het terras zit van jouw kamer vliegen ze net boven jouw hoofd. Toen ik door had dat het geen gewone vogel was, maar een grote vleermuis ben ik toch maar naar binnen gevlucht. Brrr ik ben geen fan van deze beesten.
Het dorp ligt aan de monding van de Bentota rivier en je kan hier de rivier afvaren tussen mangroven met krokodillen, maar dat uitstapje hebben we niet gedaan omwille van tijdsgebrek. Het leuke van deze plaats zijn de lange, witte en ongerepte zandstranden. Hier kan je echt nog wel lange strandwandelingen maken zonder een massa volk. Puur natuur.
Aan het einde van de vakantie keken we terug op een fijne, gevarieerde reis in een land waar de tropen zich afwisselen met Britse highlands. Ook de aangename bevolking dragen we zeker in ons hart.
Eten in Sri Lanka, een combinatie van lekker Azië met Britse trots
In Sri Lanka hebben wij 's avonds regelmatig in het hotel gegeten.
Nuwara Eliya: Ferncliff Boutique Bungalow is tof. Heerlijk dineren bij de haard.
Nuwara Eliya: Restaurant Grand Indian in het Grand hotel is ook echt een aanrader, Indiase keuken met Britse stijl.
Proef eens een roti: een platbrood met een zoete of hartige vulling.
In Unuwatuna kan je overal met de voetjes in het zand dineren.
Hoe was het weer in Sri Lanka in oktober? In het centrale hoogland is het altijd lente, temperaturen zijn bijna nooit hoger dan 25°C en 's avonds koelt het af. Aan de kust heerst een tropisch klimaat. Er zijn 2 regenseizoenen, een over de noordoost kant van het eiland en de andere over de zuidwest kant. Oktober is zeker niet de ideale reistijd. Wij hebben zonnige dagen gehad, maar regelmatig ook zware regenbuien van een aantal uren.
Visum Voor een vakantie van minder dan 30 dagen kan je via de ETA website online een visum aanvragen, vanaf 90 dagen voor vertrek.
Azië met een vleugje Britse stijl...we waren aangenaam verrast.
Waarom Sri Lanka?
Azië gecombineerd met de beleefde Britse stijl
de prachtige natuur in de hooglanden
een treinreis door de hooglanden
Galle
de sfeer in Unuwatuna
Tip
Wees voorzichtig als je een foto neemt van de paalvissers. Soms komen er een aantal mensen rondom jou staan om dan een som geld te vragen. Best op voorhand onderhandelen met de visser zelf.